Търсят се кредити за повишаване на стандарта

Търсят се кредити и българите по-често кандидатстват за тях преди всичко за повишаване на стандарта, а не за плащане на сметки. Това е една от констатациите в обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от водещата компания за потребителско кредитиране у нас БНП Париба Лични Финанси. Българите, според другата констатация, все по-често използват  каналът за онлайн кандидатстване и той расте, за да се изравни вече с  този от офиса и телефона.

В периода ноември 2016 г.-април 2017 г. беше отчетен ръст на средната стойност на молбите за потребителски кредити за ремонт на дома и за покупка на коли и обзавеждане. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения. Това показва четвъртото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от водещата компания за потребителско кредитиране у нас БНП Париба Лични Финанси.

Според експертите на компанията, потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола се използват за повишаване на стандарта на живот, а заемите за пари в брой и плащане на сметки – за покриване на ежедневни нужди и непредвидени разходи. Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата. Това е знак, че доходите растат, потреблението се повишава и, че икономиката постепенно се възстановява.

Друга важна тенденция по отношение на пазара на потребителско кредитиране в България е ръстът на интернет като канал за кандидатстване. В периода ноември 2016 г.-април 2017 г., 33,7% от молбите бяха подадени онлайн, което е равно на броя на молбите, получени в офис или по телефона, които бяха основните канали за кандидатстване до момента.

Обзорът „Потребителският кредит на българина” се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да предостави информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от запитванията за кредит, получени от компанията. Обзорът може да се счита за показателен за българския пазар, тъй като БНП Париба Лични Финанси е лидер на пазара на небанково потребителско кредитиране с портфолио от над 1,4 милиона клиенти, които са ползвали продуктите на компанията за финансиране на различни проекти – от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Над 70% от молбите са за обновяване на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявани автомобили

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола. Тези проекти формират 72,4% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси, България в периода ноември 2016 г.-април 2017 г. В топ 10 на целите за кандидатстване влизат още пари в брой, покупка на обзавеждане, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и плащане на сметки. Компанията отпуска до 70 000 лева за реализацията на такива проекти, а периодът на изплащане е до 96 месеца.

Освен това, кредитите са съобразени с възможностите на клиента, което ги прави много удобни за управление. Това е и част от политиката на компанията за отговорно кредитиране. Всички потребителски кредити на БНП Париба Лични Финанси, България са с фиксирани лихва и размер на вноската и има възможност за сключване на застраховки, които дават на хората сигурност, че ще могат да обслужват заемите си при настъпване на непредвидена ситуация.

 

Българите кандидатстват за финансиране на проекти, а не за пари за оцеляване

В новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ беше отчетен ръст на средния размер на молбите за финансиране на големи проекти като покупка на кола, ремонт на дома и покупка на обзавеждане. Например, средният размер на молбите за ремонт нарасна с 12% от 4 618 лв. през периода ноември 2015 г.-април 2016 г. до 5 168 лв. през последните 6 месеца. Същата тенденция се наблюдава при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През изминалите 6 месеца средният размер на молбите отбеляза ръст от 5,9% и достигна 5 567 лв. В периода май-октомври 2016 г той беше 5 258 лв.

В същото време беше отбелязан значителен спад на средния размер на молбите за потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. В периода май-октомври 2016 г. хората кандидатстваха за кредити за пари в брой със среден размер 3 426 лв. През последните 6 месеца той се понижи до 2 732 лв. или с 20.25%. Размерът на запитванията за кредити за плащане на сметки се понижи със 17,4% от 2 440 лв. през май-октомври 2016 г. до 2 016 лв. през ноември 2016 г.-април 2017 г. През последните 6 месеца умерен  спад от 170 лв., в сравнение с май-октомври 2016 г., отбеляза и средният размер на молбите за обединяване на задължения като достигна до 6 480 лв.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България това е добър знак за състоянието на икономиката. Фактът, че расте средният размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти, а размерът на запитванията за заеми за пари в брой и плащане на сметки намалява, показва че хората мислят все по-малко за оцеляването си и планират реализацията на проекти, които ще повишат стандарта им на живот. Те са по-спокойни за състоянието на личните си финанси и са готови да харчат повече. Това ще доведе до ръст на потреблението, което е един от основните двигатели за развитие  на икономиката.

Във връзка с новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Бруно Льору заяви: „Наблюдаваме положителна тенденция по отношение на потребителското кредитиране в България. Повишаващият се размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти показва, че хората са по-уверени по отношение на приходите си и, че ще могат да обслужват кредитите си. А повече кредитиране означава по-голямо потребление, ръст на БВП и положително развитие на страната като цяло.“

Онлайн каналът за кандидатстване се изравни с офлайн каналите

В периода ноември 2016 г.-април 2017 г. броят на онлайн запитванията за потребителски кредит нарасна с 3,8%, в сравнение с май-октомври 2016 г. и достигна 33,7% показват данните на БНП Париба Лични Фианнси, България. Така този канал се изравни с офиса и телефона, които бяха предпочитани до момента. Ръстът на алтернативните канали за кандидатстване доказва, че все повече клиенти оценяват тяхното удобство. Най-активно през интернет кандидатстват хората на възраст 20-49 години. Те са подали близо 70% от онлайн запитванията.

Експертите на компанията прогнозират, че с развитието на технологиите използването на интернет като канал за кандидатстване ще продължи да расте. Хората ще кандидатстват за потребителски кредити онлайн по всяко време и от всяко място, използвайки различни устройства – от лаптопи и смартфони до свързани с интернет телевизори. Те ще кандидатстват директно през интернет страниците на финансовите институции, като „виртуалния магазин за кредити“ на БНП Париба Лични Финанси или използвайки социалните медии и приложения за потребителско кредитиране.

Хората в големите градове по-често кандидатстват

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показва, че кредитната активност е най-висока в София, с 19,2% от молбите за периода. На второ място е Пловдив с 10,3%, на трето Варна – с 6,3%, а на четвърто Бургас – с 4,5%. Най-слабо активни са регионите Смолян и Търговище с 1% и 1,2% от молбите.

За БНП Париба Лични Финанси, България

Специализираната финансова институция БНП Париба Лични Финанси, България е безспорен лидер на пазара на потребителско кредитиране у нас. Компанията има над 1 400 000 клиенти като повече от 710 000 от тях са ползвали финансовите ѝ продукти повече от веднъж. БНП Париба Лични Финанси, България разполага с най-голямата дистрибуционна мрежа в страната като предлага услугите си в над 3 000 обекта в това число и собствена клонова мрежа от 40 търговски офиси в цялата страна. Компанията има екип от над 1 000 служители. БНП Париба Лични Финанси, България предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити в страната с максимален размер 70 000 лв., включително потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане, автокредитите „Нова” и „3+”, продукт за консолидиране на задълженията, застраховки, кредитни карти с лимит до 10 000 лв. и др. Компанията е изградила стабилни партньорски отношения с над 2 600 фирми и подпомага растежа на техния бизнес.

През 2013 г. иновативният „магазин за кредити“ на компанията беше отличен като най-добър финансов сайт в категория „Браншови награди за уеб – Финанси и застраховане” на конкурса „Български награди за уеб”. БНП Париба Лични Финанси следва политика на отговорно кредитиране. Основните цели на компанията в тази насока са да подкрепя домакинствата, като предлага достъп до кредитни продукти на колкото е възможно повече хора, както и да създава условия за предпазване на кредитополучателите от свръхзадлъжнялост.

 

За BNP Paribas Personal Finance

BNP Paribas Personal Finance e лидерът в потребителското кредитиране във Франция и Европа, благодарение на своите дейности за отпускане на потребителски и ипотечни кредити. Компанията, която е 100% дъщерно дружество на BNP Paribas Group, има повече от 16 000 служители и развива своята дейност в 20 държави.

Под брандовете Cetelem, Findomestic и AlphaCredit, компанията предлага целия спектър от потребителски кредитни продукти чрез мрежа от точки за продажба и дилъри на автомобили и директно на потребителите през собствените си центрове за работа с клиенти и интернет. BNP Paribas Personal Finance предлага на своите клиенти и застраховки и спестовни продукти във Франция, Италия и Германия.

Компанията е развила активни партньорски отношения с търговци на дребно, собственици на електронни магазини и финансови институции (банки и застрахователни компании), базирани на нейния опит в предлагането на кредити и интегрираните услуги, насочени към бизнес и търговските цели на партньорите.

BNP Paribas Personal Finance е също така и водеща компания в областта на отговорното кредитиране.

 

Публикацията подготвиха:

Добромир СТОЯНОВ, Account Manager от  БНП Париба

Стефан ПРОНЧЕВ от онлайн сп. „Финанси“ 

 

 

One thought on “Търсят се кредити за повишаване на стандарта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *