Българите са сред най-активните нации в Интернет

Резултатите от новото глобално прочуване на Google Consumer Barometer, показват, че по-голямата част от населението на България влиза в интернет всеки ден, като това важи и за 57% от хората на възраст над 55 години. Съпоставяйки данните за България спрямо спряганите за по-развити пазари се получават изключително интересни сравнения, пише bgonair.bg.

Така например 25% от притежателите на смартфон в България използват устройството си по време на пазаруване. За сравнение в Германия и Англия този дял възлиза на 17%, а в Япония е дори по-нисък – 15%.

Почти всеки четвърти интернет потребител у нас гледа онлайн видео по няколко пъти на ден. В това отношение страната ни е на второ място сред включените в проучваните държави, като преди България е само Южна Корея. Разпределението сред половете е почти еквивалентно, като мъжете имат лек превес в притежанието на „умни устройства“.

Анализът по възрасти съвсем очаквано показва по-широко разпространение на смартфони и таблети сред по-младите потребители. 64% от хората на възраст под 25 години притежават смартфон, а 31% от тях имат и таблет.

61% от българите заявяват, че са напълно фокусирани, когато гледат видео в интернет – един от основните фактори за ефективността и растящата популярност на онлайн видео рекламите. Според данните на Google най-голям дял (38%) от отговорилите на този въпрос са повлияни за първи път от онлайн реклами, а 32% от отговорилите са повлияни от телевизионни реклами.

За втора поредна година България става част от глобалното проучване, която позволява сравнителен анализ за навиците на потребителите в различните държави за използването на интернет, за разнообразието от използвани устройства и други.

Данните от Consumer Barometer са представителни, като са събрани чрез две отделни анкети и обхващат периода от януари до март 2014 г. В анкетите са взели участие хора на възраст над 16 години от 47 държави по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *