Българите теглят най-скъпите кредити

България е четвърта в класация по скъпи жилищните заеми за домакинствата в ЕС. В страната ни лихвата плюс таксите излизат общо 9,24% годишно, докато в ЕС нивата са от 3 до 6%. В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните в Евросъюза, защото носят годишна лихва 5,65% при средно 1-2% в останалите страни членки, пише в. „Сега“, позовавайки се на данни към септември 2010 г., публикувани на сайта на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Годишният процент на разходите (ГПР) по новоотпуснатите жилищни заеми в България е 9,24% в левове през септември. ГПР е най-точният показател за цената на кредита – включва не само лихвата, но и таксите и комисионите. По-скъпо за същия продукт плащат само унгарците, латвийците и румънците. Лихвата плюс таксите в Унгария излизат 9,73% годишно (във форинти), в Латвия – 10,46% (в латове), а в Румъния – 11,19% (в леи).
Българите и румънците вземат най-скъпите кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута, писа и румънският вестник „Евениментул зилей“, цитиран от БТА.   Дори и в офертите с промоционални лихви, валидни за ограничен период от време, потребителските и ипотечните кредити в България и Румъния са с много по-високи разходи от почти всички останали членки на съюза. Най-евтините кредити в евро за жилища, със средна ефективна годишна лихва от 2,2 процента, са били отпускани в Дания. От страните в еврозоната най-евтините кредити са се предлагали във Финландия – с ефективни разходи под шест процента за потребителските кредити и под 2,3 на сто за ипотечните. Австрийците са теглили по-скъпи кредити от тези във Финландия, Испания и Италия. По-скъпи кредити от тези на австрийците са теглили гърците, където средната ефективна лихва е била близо четири процента. Една от страните, в които кредитите са много по-ниски от тези в Румъния, е Полша, където при ипотечните заеми лихвите са 4,5 на сто, а при потребителските – 4,7 процента, отбелязва румънското издание. Централните банки в държави с валутен борд, като България например, не могат да финансират директно търговските банки, коментират експерти пред в. „Сега“. Точно обратното е положението в еврозоната, където местните трезори могат да разчитат на евтино финансиране от ЕЦБ, което им позволява да поддържат по-ниски лихви по заемите. Освен това нивата на лихвите по кредитите са свързани и с депозитите. Лихвите по депозитите в ЕС са в границите 1-2%, докато в България средният процент за домакинските влогове в левове до една година е 5,65% годишно към септември 2010 г.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *