България в международните класации през 2013 г.

По-лесно ли се прави бизнес в България днес в сравнение с предишни години? Притежава ли страната ни повече икономическа свобода? А медиите? Корупцията ли остава най-голямата пречка за напредъка на нашата икономика, за чуждестранните инвеститори, за желаещите да стартират бизнес в страната ни, а и за домакинствата? Или е нещо повече?

По размера на минималната работна заплата ли ни определят като най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС)? Броят на безработните и реалният дял на сивата икономика като част от родния брутен вътрешен продукт (БВП) ли остават най-неизвестните променливи? Конкурентоспособни ли сме и къде се намираме спрямо държавите по света?

Ето къде попадна нашата страна в международните класации през 2013 г., какъв път е поела и каква позиция да очакваме, че ще заемем през 2014 г.

Правене на бизнес в България

Несъмнено, като една от най-значимите класации за напредъка на дадена държава анализаторите и икономистите определят класацията на Световната банка (СБ) Doing Business. За 2014 година България е класирана на 58-мо място сред 189 държави. В миналогодишната класация страната ни заемаше 66-о място. За 2012 г. пък бяхме поставени на 64-о място.

По отделните показатели, които определят бизнес климата и реформите в полза на предприемачеството, България заема 28-мо място по достъп до кредит, 52-ро – по защита на инвеститорите и 65-о по започване на нов бизнес.

Остават обаче проблемите с издаването на разрешително за строеж, достъп на бизнеса до електричество, собствеността, плащането на данъци, несъстоятелността и търговията зад граница.

Кои са първенците? Сингапур, Хонконг и Нова Зеландия са държавите с най-добър бизнес климат. Първата десетка се допълва от САЩ, Дания, Малайзия, Южна Корея, Грузия, Норвегия и Великобритания. В дъното на класацията са Чад, Централноафриканската република, Либия, Южен Судан, Конго, Еритрея, Мианмар, Венецуела, Гвинея Бисау и Ангола.

Къде стоим сред съседите си? Най-високо е класирана Македония – на 25-а позиция. Турция е на 69-а позиция, Гърция – на 72-ра, Румъния – 73-та, а Сърбия – на 93-та.

Страната ни е 118-а в света по издаване на разрешително за строеж. За да се стигне до заветното разрешително, е необходимо да се преминат 18 процедури, които отнемат 104 дни. По достъп на електричество за бизнеса сме още по-дълбоко в класацията – 135-ти. Процедурите за прекарване на ток са само 6, но отнемат 130 дни и струват 320% от дохода на глава от населението.

По показателя „регистриране на собственост“ сме на 62-ро място, като се минават 7 процедури, които отнемат 14 дни и струват почти 3% от стойността на имота. За плащане на данъци сме класирани на 81 място, като годишно се осъществяват 13 плащания, които отнемат общо 454 часа. На 79-то място сме по показателя „търговия зад граница“, а по несъстоятелност сме 92-ри в света, като процедурата средно отнема 3,3 години.

През септември СБ препоръча на България да увеличи осигурителните вноски поне с 2%, както и пенсионната възраст да е над 65 години. Само по този начин системата на общественото осигуряване в страната има шанс да издържи в бъдеще.

Ето защо страната ни е изправена и пред редица други предизвикателства, а не само дългото време за получаване на разрешително за строеж, например.

Конкурентоспособност на родната икономика

Като друга класация, показателна за развитието на дадена държава и нейната икономика, се приема широкият доклад на Световния икономически форум (СИФ) „The Global Competitiveness Report“. В новия доклад на организацията, отнасящ се за периода 2013-2014 г., България вече заема 57-ма позиция сред 148 страни според индекса за конкурентоспособност.

След големия скок, който направи България в миналогодишния доклад – страната се придвижи от 74-то до 62-ро място и отново показва добри резултати. През настоящата година България изпреварва няколко държави членки на ЕС – Кипър, Словения, Унгария, Румъния, Словакия и Гърция, която е едва 91-ва.

Докато през 2012 г. страната ни подобрява стойността на индексите и позициите си по всички фактори за конкурентоспособност, то през тази година се наблюдават някои негативни промени, свързани с пазара на труда, иновациите и развитието на бизнеса.

Отново най-голям принос за доброто позициониране има макроикономическата стабилност – тук България заема 30-о място сред 148 държави. Тези благоприятни позиции са свързани с добрите показатели за управлението на държавния дълг; ниския бюджетен дефицит; нивото на националните спестявания (23,2% от БВП), ниската инфлация (2,4%) и др.

Обезпокоителен е фактът, че България продължава да бъде позиционирана назад в класирането по отношение на качеството на институциите. Места като 107-мо през настоящата и 108-мо през миналата година са изключително неблагоприятен атестат за българските институции.Институциите са категорично факторът, който има най-сериозен негативен принос за ниската конкурентоспособност на българската икономика. Подобряването на работата на институциите трябва да бъде основен приоритет за правителството. Най-радикалното средство е бързото въвеждане на електронното правителство.

По отношение на пазара на труда България показва сериозно отстъпление – от 49-та позиция страната се премества на 61-во място. Проблематични продължават да бъдат показателите, свързани с иновациите и степента на развитие на бизнеса. По фактора иновации страната отстъпва чувствително назад – от 92-ро на 105-то място. Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно – по този фактор България също отстъпва много съществено – от 97-мо на 106-то място. Принос за влошаването на позициите има икономическата криза и трудностите, с които се сблъскват предприемачите.

Пречките за развитие на бизнеса са: разпространение на корупционни практики, неефективна държавна администрация, затруднен достъп до финансиране. Прави впечатление, че през последната година сред основните бариери за бизнеса се появяват и политическата и правителствена нестабилност. Проблем остава и липсата на квалифицирана работна ръка.

Кои са първенците? Отново най-конкурентоспособна в световен мащаб е Швейцария, на второ място остава Сингапур. В първата десетка са пет държави членки на ЕС. Това са Финландия, Германия, Швеция, Нидерландия и Великобритания. Сред новоприсъединилите се през 2004 г. страни най-добре са позиционирани Естония – 32-ра и Полша – 42-ра. САЩ се придвижва с две места напред от 7-мо до 5-то място.

В „Класацията на световната конкурентоспособност” сме на 57-мо място, при 54-та позиция в предишното издание. Страната ни остава в дъното на подреждането сред 60-те участващи държави. От страните членки на ЕС единствено Хърватия има по-лоша позиция от нашата. Първенец е САЩ, като топ три се допълва от Швейцария и Хонконг. Азиатската държава бе на първо място в миналогодишната класация, а САЩ – втори. Аржентина и Венецуела също изостават зад нашата страна.

В класацията на списание Forbes „Най-добри страни за бизнес” за 2013 г. България се изкачи на 42-ра позиция 49-а през 2012 г. По-благоприятното ни място се дължи на оценката за „функциониране на фондовия пазар” – на 5-о място сред общо 145 държави.

В чарта нашата страна заема мястото си точно след Южна Африка. Корупцията в публичния сектор, слабата съдебна система и наличието на организирана престъпност отреждат на България 42-ра позиция тази година. На чело на класацията е Ирландия. Следват я Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Швеция, Финландия. САЩ падат на 14-а позиция, след като през 2009 г. бяха на второ място.

Свободата в България

България се нарежда на 49-о място от общо 151 страни, включени в годишния доклад на канадския институт „Фрейзър”, измерващ икономическата свобода. Миналата година се радвахме на 47-ма позиция в съревнованието. Хонконг е начело на класацията, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.

Оценката се определя от няколко показателя. Първо, размер на правителството – по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък (а не заради броя на народните представители, катко подвежда категорията). В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

По отношение на законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост страната ни получава по-малко точки – традиционно това е най-слабата област за България. В докладът се посочва, че независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво у нас. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

В категорията „Достъп до сигурни и стабилни пари“ България получава най-висока оценка заради валутния борд, който продължава да гарантира стабилни пари.

Корупцията и организираната престъпност продължават да са проблем за страната ни. Това посочва неправителствената организация Фрийдъм Хаус в доклада си „Свободата в света 2013“.

Сенчестата икономика има дял от около една трета от БВП.

Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние, заключава НПО-то.

Ето къде се намираме и в следващите две класации – за корупция и за свобода на медиите.

Корупция

България е на 77-о място в класацията за 2013 г. на Transperency International за възприятие на корупцията. Това показва индексът, изготвян от организацията за възприятие на корупцията за отминаващата година. Той класира 177 държави според нивото на корупция в публичния сектор.

За една година България е слязла с две позиции в глобалната класация, след като през 2012 г беше на 75-о място. През 2011 г. пък заемахме 86-о място. От Transparency обаче подчертават, че реално България не е променила позицията си в класацията за изминалата една година, тъй като през 2012 показателите са били същите.

Къде сме ние сред съседните нам държави? След нас са класирани Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. Косово и Албания изостават зад нас.

А по света? Най-корумпирани се оказват Афганистан, Северна Корея и Сомалия, докато Дания и Нова Зеландия са с най-слаба корупция. Върхът на класацията допълват още Люксембург, Канада, Австралия, Холандия, Швейцария, Сингапур, Норвегия, Швеция и Финландия. На опашката се нареждат още Ирак, Сирия, Либия, Судан и Южен Судан, Чад, Екваториална Гвинея, Гвинея-Бисау, Хаити, Туркменистан, Узбекистан и Йемен.

Графика: Transperency International

Свобода на медиите

Редовният годишен доклад на международната организация „Репортери без граници“ пък отчита, че към февруари 2013 г. в индекса за свобода на медиите България заема 87-о място от общо 179 държави. По този начин България е на последно място сред страните от ЕС. А от 2010 до 2012 г. се е сринала от 70-о на 80-0 място в света и трайно върви надолу. За сравнение – през 2009 г. сме били на 68-ма позиция, през 2010 г. – на 70-о място, а в периода 2011-2012 – на 80-о място.

За България се посочва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика. Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията, са Гърция, Косово и Гвинея. Класацията се оглавява от Финландия, Холандия и Норвегия, а на опашката са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Графика: www.en.rsf.org

Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада. Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на „забележимите проблеми“, заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.

Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна, например. Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата, като там попадат Китай и Куба, например.

Право на собственост

България е на 58-мо място в международна класация за право на собственост за 2013 г. Със същия резултат като нашия са още Турция, Индия, Гана и Китай. От страните членки на ЕС единствените две с по-нисък резултат са Гърция и Румъния.

Финландия продължава да води класирането за седма поредна година. Зад първенеца се нареждат Нова Зеландия, Швеция, Норвегия, Холандия и Швейцария. На дъното на класацията отново е Йемен с 3,1 точки.

Въпреки слабото повишаването на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост.

По показателя, измерващ правната и политическата среда, резултатът на България остава на същото равнище. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона. Представянето на България не е изненадващо и заради широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта.

България традиционно показва най-добри резултати по показателя „Право на физическа собственост”.Основните причини за ниските резултати се коренят в тромавото законодателство и неефективността на съдебната система.

Има ли поводи за оптимизъм?

Според последното издание на Европейското социално изследване, проведено в над 30 страни в Европа, България вече не води всички негативни класации и се наблюдава скъсяване на дистанцията между нас и други европейски страни. България обаче продължава да е най-бедната държава в ЕС, продължаваме да сме общество на ниско доверие и да сме масово неудовлетворени от живота си.

Според събраните данни в периода януари-февруари над 90% от българите, участвали в анкетата, смятат, че животът на повечето хора в страната се влошава вместо да се подобрява. България обаче не в водеща по негативни оценки. На това мнение са 95% от португалците, 91% от испанците, 88% от словенците.

Според изследването едва процент от българите живеят комфортно с доходите, които получават към началото на 2013 г. срещу 35% в Словения, по 13 на сто в Чехия и Словакия, 8% в Полша. У нас само една четвърт (25,5%) от хората не изпитват материални затруднения, останалите живеят трудно или едва свързват двата края (над 40%, като са се увеличили със 7 пункта за две години 2011-2013 г.). 32%. или почти всяко трето българско домакинство, разчита на пенсии като основен източник на доходи. В Чехия, Русия, Холандия и Кипър този дял е около 20%.

Къде се намира България що се отнася до размер на минималната работна заплата?

От 1 януари 2014 г. МРЗ в страната ще бъде 340 лв., или 170 евро. Въпросът „За“ и „Против“ МРЗ винаги е бил обект на спорове между икономисти и анализатори. Но е факт, че Германия ще въведе такъв показател в името на стабилността на страната. Неприятното в нашия случай е, че ръстът на МРЗ изпреварва производителността на труда.

Дискусионно остава предложението на социалния министър Хасан Адемов минималното възнаграждение да се формира по нова методология.

Докато се промени нещо, просто можем да видим позицията ни сред останалите страни в Европа…

Графика: Евростат

Безработица

Както се вижда и от графиката, безработицата в страната остава над средните показатели за 28-членния евро блок и спрямо броя безработни в държавите от еврозоната.

Графика: Investor.bg, данни: Евростат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *