България гледа пак към Острова на свободата

България ще подготви конкретни проекти, които могат да са от взаимен интерес и ще ги представи пред кубинското правителство. Ако те бъдат одобрени ще получат пълна държавна подкрепа за максимално бърза реализация.Това бе поето като ангажимент по време на среща между заместник-министъра на икономиката на Република България Александър Манолев и Рикардо Кабрисас Руиз, вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Република Куба.

„Към момента българските компании, които имат интерес да развиват дейност в Куба срещат трудности при подготовка на всички изискуеми документи и получаване на разрешителни режими, за да бъдат допуснати до пазара на островната държава“, посочи зам.-министър Манолев. Той допълни, че вече е договорено с Търговската камара на Куба те да оказват помощ на такива компании, но сериозен тласък на двустранните икономически отношения може да даде и ангажимента на институциите на изпълнителната власт с този процес. „Нека стартираме от няколко проекта, които са от взаимен интерес и зад които стоят доказали се фирми в своя сектор. Те могат да бъдат представени на вашето внимание от нашето министерство и в случай, че бъдат одобрени да получат административна и друга помощ за по-бърза реализация на инвестициите“, предложи Александър Манолев. Вицепрезидентът на Съвета на министрите Кабрисас Руиз прие този подход на работа и се ангажира подобни проекти да бъдат разгледани и да им бъде даден нужния приоритет, ако отговарят на изискванията на страната. Двамата се договориха да обсъдят конкретни предложения в началото на 2018 г.

Куба в огледалото за обратно виждане днес: Куба е най-голямата по площ карибска държава, тя обхваща големия едноименен остров и няколко по-малки близко до него и архипелага и има най-голямо население сред островните държави в региона – над 11 000 000 души. Страната притежава богата култура, която представлява смес от местни островитянски традиции и влияние на испанските колониалисти, африканските роби и враждебно настроените дори и до днес САЩ.

Куба бе една от комунистическите страни в света и поради това играеше  важна роля със своя пример в регионален и световен мащаб. Нещо повече: в средата на миналия век тя бе един от основните доставчици на хуманитарна помощ за развиващите и новоосвободените страни най-вече в Африка. Куба държи някои от рекордите за стабилно обществено развитие. Средната грамотност на населението е 99,8%, детската смъртност е по-ниска от тази в някои развити страни като САЩ, а продължителността на живота е 77,64 години. През 2006 година световните организации определят  дори Куба като единствената страна, отговаряща на дефиницията за устойчиво развитие Днес страната внася основно петрол, някои хранителни продукти, машини и промишлено оборудване за преработвателната индустрия. За миналата година брутният вътрешен продукт /БВП/ на Острова на свободата достигна $ 132,9 млрд.

И един скорошен случай, спомен  от времето на Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/… Наскоро Куба бе представила нестандартна идея да изплати милионния си дълг към Чехия – не в долари, а в бутилки от известния кубински ром „Хавана клуб“. Новината бе потвърдена от властите в Прага, съобщи тогава Би Би Си.  Представители на Министерството на финансите на Чехия са разкрили, че по време на преговори за дълга, идеята наистина е била представена от страна на кубинците. Куба дължи на чешката държава 276 милиона долара от времето на СИВ. Ако офертата с рома бе приета, Чехия ще разполага с количества, достатъчни за следващия един век. Годишният внос на кубински ром в Чехия е за прилизително един процент от сумата на задължението. Не стана ясно обаче дали това задължение се отнася за тогавашната държава –  член на СИВ и Варшавския договор Чехословакия, или само към днешната Чехия, която заедно със Словакия се обособиха наскоро като самостоятелни държави.

 

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *