България губи позиции в индекса за конкурентноспособност

България пада с пет позиции в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите за 2017 г. спрямо година по-рано и вече е 49-а сред общо 118 държави. Влошаването засяга пет от общо шестте показателя, като най-лоши са оценките за привличането на таланти, а подобрение се отчита единствено при развитието им, сочат данните от новото издание на проучването.

То се изготвя за четвърта поредна година от бизнес училището INSEAD в партньорство с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и компанията за подбор на персонал Adecco и измерва конкурентоспособността на нациите и градовете въз основа на качеството на талантите, които могат да произведат, привлекат и задържат на своя територия (виж карето с информация за методологията). В сферата на човешките ресурси под „талант“ се имат предвид хора, които са от стратегическо значение за своите работодатели благодарение на своите умения.

Това е поредното изследване, което затвърждава системните проблеми на страната ни в сферата на образованието, кадровите политики, отвореността към находчиви и гъвкави решения. Все пак България се представя сравнително добре на фона на други страни на Балканите и Източна Европа. Без изненада е челната десетка, която се заема предимно от европейски държави (виж карето с класацията).

По нашите ширини

Макар и със спад от 5 места през 2017 г. България все пак се задържа в топ 50 на класацията, изпреварена значително от страните от Западна и Централна Европа. В региона страната ни се представя нелошо, като се класира пред държави като Румъния, Сърбия, Турция, но след Словения, Хърватия и Черна гора. Тази година Гърция отчита значителен напредък и се изкачва със 6 позиции до 43-о място.

Погледът към основните показатели обаче показва, че през 2017 г. България се представя по-зле при 5 от общо 6-те основни показателя на изследването, а най-голям е спадът при „среда на развитие“, където пропадаме с 16 позиции. Подобрението е само при „развитие на талантите“, а най-доброто класиране е при „глобални умения, свързани с познание“, но и тук имаме известен спад в сравнение с 2016 г.

Разбивката на резултатите при подпоказателите също чертае тревожни тенденции, а по някои от тях страната ни е почти в дъното на класацията. Лоши са резултатите и при актуалния проблем – миграцията. Толерантността към имигрантите поставя страната на 106-о място, което означава пропуснати шансове. Все пак има и добри новини – най-вече при оценките за ниво на образование, вътрешнофирмени обучения и др.

На челните места

Първото място в класацията за трета поредна година е за Швейцария, следвана отново от Сингапур. Великобритания избутва от третото място Люксембург, която този път се свлича до 7-о. Европейските държави отново преобладават в проучването, докато последните позиции са заети предимно от африкански държави.

В класацията за 2017 г. по-малките европейски страни като цяло се представят по-добре, отколкото по-големите. Така например страните от зоната Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) се класират по-напред в сравнение с по-големи европейски икономики като Германия, Франция и Италия. В челната десетка има само три държави извън Стария континент – Сингапур, САЩ и Австралия. В топ 20 влизат и Канада, Нова Зеландия и ОАЕ.

Сред лидерите в класацията се регистрират общи черти, като например среда за развитие, както и способност за привличане и задържане на талантите, информира capital.bg. Така например Швейцария показва отлични резултати при задържането на местните таланти чрез предоставяне на идеална икономическа обстановка в регулаторен, пазарен, бизнес и трудов план. Сингапур също изпъква, що се отнася до средата за развитие, което пък прави малката държава особено привлекателна за чуждестранни кадри.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *