България губи 40% от работната си сила до средата на 21 век

При запазване на настоящите демографски тенденции до средата на века България ще загуби 40 процента от работната си сила, съобщава Световната банка. В доклад за тенденциите в глобалната миграция Банката призовава българските власти да разчитат реформите на трудовия пазар, образованието, здравеопазването и бизнес-климата в страната за привличане на имигранти и намаляване на емиграцията.

Мрачната прогноза се потвърждава и от данните на Евростат. Последните данни на статистическата служба на ЕС показват, че около половин милион българи на възраст между 55 и 64 години са били извън работната сила и извън пазара на труда през 2012 година.

В европейски мащаб икономически неактивни са били 40 на сто от мъжете и 55 на сто от жените в тази възрастова група. Като цяло, неактивни през миналата година у нас са били 3 милиона души, като пенсионерите са били по-малко от половината.

Според доклада на Световната банка през тази година страните от развиващия се свят ще получат 414 милиарда долара от своите емигранти – с 6 процента повече в сравнение с 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *