България е втора по най-нисък дълг в ЕС

Дефицитът в бюджета за миналата година, пресметнат по европейската методология (на начислена основа), е 1.178 млрд. лв., или 1.5% от БВП. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение – на касова основа дупката в бюджета за миналата година беше малко по-голяма – 1.424 млрд. лв., или 1.8% от БВП. Разликата между двете методики най-общо е, че на касова основа се отчита реално похарчено, а по методологията на Брюксел – поетите като ангажимент плащания.

Защо е важно

Всяка стана е длъжна да изпрати информация за дефицита и за нивото на държавния дълг за 2013 г. на европейската статистическа служба Евростат до края на март. Ако те надвишават съответно 3% и 60% от БВП, Брюксел решава дали да започне процедура по свръхдефицит към съответната държава членка. Данните на НСИ показват още, че дългът за миналата година е бил 14.733 млрд. лв., или 18.9% от БВП, което я нарежда на второ място по най-ниско ниво на дълга в ЕС след Естония. Социалноосигурителните фондове са с дефицит от 81 млн. лв., докато общините общо са реализирали 327 млн. лв. излишък.

България е на седмо място по най-добър бюджетен резултат заедно с Австрия и Чехия, които също са с 1.5% дефицит за 2013 г., показват данните на Евростат.

В бъдеще време

Правителството планира леко на снижи нивото на дефицита до 0.9% от БВП на касова основа през 2017 г. В същото време нивото на дълга леко ще расте (виж графиката). „Провежданата бюджетна политика от страна на правителството, съчетана с предвижданията за умерен растеж на БВП, както и необходимостта от поддържане на адекватни ликвидни буфери в бюджета и нуждите от рефинансиране на намиращия се в обращение държавен дълг в периода 2014 – 2017 г., ще доведат до ниво на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление“ в границите около 22–23%“, е обяснението на кабинета, записано в последната конвергентна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *