България е в полезрението на компаниите от автомобилния бизнес

 
Това каза в интервю за агенция Фокус Валери Андреев, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони”.
Все повече се увеличава списъкът с български и чуждестранни компании, които реализират проекти у нас, свързани с автомобилостроене.
Западноевропейски компании от машиностроителния отрасъл откриват мощности в български индустриални зони. В последно време в тази област се засилва интересът от традиционните партньори на България – Германия, Франция, Австрия, коментира още Андреев.
Считам, че това е добре, защото от една страна се дава възможност за производство на продукция с по-висока добавена стойност. От друга това означава нови работни места и добра реализация за висококвалифицираните специалисти, които известно време бяха в неблагоприятно положение, тъй като нямаха възможност за изява. Тези инженери, които дълги години се преквалифицираха в други направления, сега биха могли да намерят достойно място за реализация, каза Валери Андреев.
Отделно ние сме в активна комуникация с фирми от Далечния изток, имаше запитвания от фирми от Япония, Корея. Китай е страната, с която имаме дългосрочни, сериозни намерения. Забелязва се активност от тяхна страна особено след месец април, когато по време на китайски икономически форум във Варшава, на ниво министър-председател, бяха определени мерки за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, каза Валери Андреев.
По думите му нещата на политическо ниво вече са свършени, защото са подписани различни споразумения, меморандуми за партньорство, да започнат конкретно разговори с инвеститори и посещения от тяхна страна в България.
Предвижда се да бъде организиран икономически форум от страна на Българската агенция за инвестиции през есента в Шанхай, който смятам, че също ще бъде импулс за развитие на тези отношения.
Много се надявам, че скоро ще имаме реализирани и конкретни мащабни индустриални проекти от китайски компании в България, каза той.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *