България е едно от най-добрите места за инвестиции в Европа

Няма срив в размера на преките чуждестранни инвестиции в България, заяви Костадин Джатев – зам. изпълнител директор на Българска агенция за инвестиции в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

По повод последните цифри, публикувани от БНБ, той отбеляза, че трябва да се съпоставят един и същи тип данни.

Предоставените вчера стойности за инвестициите са неревизирани – следователно е редно да се сравнят с неревизираните данни от януари – февруари 2012 г. Когато това се направи, ясно се вижда, че данните за тази година са близо три пъти по-високи от предходната за същия период, отчитаДжатев.

Според него чуждестранните инвеститори имат интерес към индустриалните зони в България заради развитата им инфраструктура.

Добрата инвестиционна среда в страната се дължи на привлекателния размер на производствените разходи и най-вече на ниските данъци, квалифицираната работна сила, сравнително ниските цени на тока и газа. Благодарение на тези фактори България е едно от най-добрите места за инвестиции в Европа, смятаДжатев.

Българска агенция за инвестиции работи в подкрепа на прогнозата на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за постигане на общ размер на преките чуждестранни инвестиции за 2014 г. от 3% от БВП на страната.

Очакваните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, по които БАИ работи активно, целят намаляването на административната тежест за инвеститори и улесняването на процедурата по сертифициране. Те ще станат факт след приемането на проекта за нов Регламент за групово освобождаване, допълва Джатев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *