България е най-добрата дестинация за чужди инвестиции на Балканите

България е 28-мата най-добра дестинация за чужди инвестиции от общо 112 държави, включени в класацията на сп. Foreign Policy за най-добрите дестинации за инвестиции през 2014 г., изготвена от Даниел Олтман, преподавател по икономика в Stern School of Business към Университета в Ню Йорк.

Страната ни е най-добрата инвестиционна дестинация на Балканския полуостров, макар че губи позиции в общата класация – през миналата година, когато е публикувано първото издание на класацията, страната ни е била на 20-то място.

Непосредствено след нас – на 29-то място в общата класация, е Македония, която подобрява позициите си спрямо миналата година (34-то място).

От съседните ни държави Румъния е класирана на 43-то място в тазгодишната класация и също подобрява представянето си спрямо предходната година (53). Албания е 53-та (миналата година е била на 71-во място), Сърбия е 55-та (през миналата година е била 44-та), Словения е 74-та, като губи две позиции спрямо миналата година, Турция е 79-та (миналата година е била 61-ва), Хърватия е 90-та (миналата година е била 83-та), а Гърция е 101-ва (миналата година е била 105-та).

Икономистът сравнява държавите по осем показателя: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, експроприация от правителството (конфискация на частна собственост – бел. ред.), експлоатация от страна на местните партньори, контрол върху капитала и валутните курсове. Олтман изчислява каква е вероятността тези фактори да повлияят върху инвестициите и колко скъп би бил ефектът от това за инвеститорите.

Олтман обаче уточнява, че през миналата година по отношение на експроприацията от правителството е ползвал данните от международния индекс на имуществените права. В него обаче са включени по-малко страни, затова за тазгодишната класация той е използвал данните от индекса на Heritage Foundation за икономическа свобода. Промяната е отразена при калкулациите и за 2013 г. Световната банка също е направила промени в методологията, с която изчислява защитата на инвеститорите. Тези промени също са отразени в индекса на Олтман.

Само за 12 месеца са се случили изключително много промени в международната инвестиционна среда, посочва икономистът. „Някои от затруднените икономики си стъпиха на краката, особено в Европа, докато други станаха жертва на конфликти“, коментира Олтман.

В тазгодишния индекс са включени 4 нови държави – Кипър, Етиопия, Демократична република Конго и Република Конго. Същевременно са отпаднали Бенин и Тунис, чийто кредитен рейтинг вече не се оценява от Standard and Poor's, и Украйна.

Лидер в тазгодишната класация е Ботсвана, следвана от Хонконг. Тайван запазва третата си позиция, а топ 10 се допълва от Катар, Сингапур, Индия, Руанда, Гана, Камбоджа и Монголия.

В дъното на класацията са Венецуела, Ангола, Демократична република Конго, Аржентина, Русия, Ливан, Италия, Конго, Тринидад и Тобаго, Еквадор и Азербайджан.

Полша е държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-високо класиране в индекса – 14-то място. Следват Литва (16), Естония (18), Чехия (21), Латвия (22), Словакия (25), Малта (34), Унгария (36), Великобритания (41), Ирландия (47). Извън топ 50 са Холандия (51), Швеция (52%), Австрия (56), Португалия (64), Германия (67), Финландия (69), Белгия (81), Франция (83), Дания (87), Испания (89), Кипър (99).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *