България е най-неиновативната страна в Европа

България е на последно място по иновации и Европа, заяви експертът Ани Тодорова по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020″.

Според Тодорова новата оперативна програма ще бъде насочена към сътрудничеството между бизнес, наука и висше образовани, което в момента по думите и е слабо.

Ани Тодорова обясни, че според инструментите на програмата не е позволено финансирането на чистата наука, по тази причина е важно това сътрудничество. Според експертът е важно и да се помисли и как тези връзки да излязат извън България.

Недостатъчна предприемаческа активност посочи Тодорова като друг слаб момент и увери, че в новия програмен период ще се потърсят начини и схеми за насърчаването – например жени предприемачи и хора с увеждания.

Най-голям дял от средствата – 38 на сто от бюджета на ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат заделени за подобряване на производствения капацитет и растежа на предприятията, посочи още експертът.

Ще се търсят и по лесни решения и начини за финансиране на малките проекти, добавят от министерството. Общата стойност на програмата е 1.46 млрд евро за периода 2014-2020. Като 6% от тях ще се пазят в резерв, и ще бъдат изплатени само ако страната ни изпълни всички прогнози, които е посочила пред комисията, посочиха още експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *