България е напълно готова за чакалнята на еврозоната и за банковия съюз

Решенията за влизането на България в чакалнята на еврозоната – ERM 2 и в Единния банков съюз трябва да бъдат взети заедно и да се кандидатства наведнъж. Изключително важно е страната ни да бъде в тези два съюза.

Такава позиция изрази финансовият анализатор Борис Петров в ефира на Bulgaria On Air.

Според eксперта България е напълно готова за предприсъединителния механизъм за единната европейска валута. Изключение е свръхдефицитът, който показа страната ни в края на 2014. Той обаче е временен и породен от кризата в КТБ, както и оказаната ликвидност от държавата на Фонда за гарантиране на влоговете, коментира експертът.

Ако Гърция напусне или бъде изключена от еврозоната в страната ще се разрази банкова криза. Това заяви Борис Петров по повод на сигналите от страна на Германия за изключване на Атина от валутния съюз при победа на крайнолевия националист Алексис Ципрас и партията му СИРИЗА. Петров посочи, че в резултат на тези сигнали гърците вече са се поддали на паника и теглят депозитите си от гръцките банки.

„Еврото ще се търси, но при връщане на драхмата ще е кът, ще се породи хиперинфлация“, коментира още финансовия анализатор. Проблемът на гръцките финанси според него идва от дългосрочния дълг. Няма как най-големият кредитор на Гърция – Германия, да опрости дълговете на южната ни съседка, както иска Ципрас. Гръцкият политик няма да има и лостове за влияние над Меркел и финансиста й Шойбле в случай, че бъде избран за премиер.

По повод на продължаващия срив на руската рубла на валутните пазари Петров коментира, че съвсем скоро Москва ще остане на резервния минимум от валута, дори и на злато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *