България е начело по спад на строителството в ЕС на годишна база

България остава начело в Европейския съюз по намаление на строителната продукция през февруари на годишна база (-30%), но за първи път от няколко поредни месеца не попада сред най-губещите на месечна база с отчетено намаление на февруарската продукция от 2,9%.

Строителната продукция се понижава с 3,3% в еврозоната и с 2,9% в Европейския съюз през февруари в сравнение с януари след корекция спрямо сезонни фактори, сочат първи изчисления на Евростат, публикувани днес. Данните за първия месец на годината са ревизирани на спад от 0,9% в еврозоната и от 1,1% в ЕС след отчетени намаления от 2,2% и 2% съответно по-рано.
В сравнение с същия месец на 2009 г. строителството в еврозоната се свива с 15,2% през февруари, а в ЕС – с 10,2%.
Месечно сравнение
Сред страните членки, за които са налични данни за февруари 2010, строителството намалява в седем, повишава се в пет и остава без изменение в Чехия. Най-големите спадове са регистрирани в Румъния (-13,8%), Словения (-9,2%) и Испания (-6%), а най-големи увеличения – в Унгария (+6%), Португалия (+1,4%) и Германия (+1%).
През февруари сградното строителство в еврозоната се свива с 3,2% спрямо януари и с 2,7% в Евросъюза, а гражданското намалява съответно с 5,8% и с 3,4%.
Годишно сравнение
На годишна база строителството се понижава в 12 страни членки и нараства само във Великобритания (+5%). Най-големите понижения са отчетени в България (-30%), Словения (-28,7%), Румъния (-26,9%) и Полша (-24,3%).
Сградното строителство намалява с 14,9% в еврозоната и с 10,4% в ЕС, а спадът при гражданското е 15,5% за еврозоната и 5,9% за ЕС.
За страните членки на ЕС, които изготвят индекс на строителната продукция, но не са предоставили данни за съответния период, Евростат определя приблизително липсващите стойности, за да изчисли средните за еврозоната и ЕС. България е сред страните, за които от Евростат изчисляват корекцията спрямо сезонни фактори.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *