България е на първото място в света по добив на лавандулово масло

Първото място в света по добив на лавандулово масло принадлежи на България. Страната ни произвежда годишно близо 200 тона.България е на първото място в света по добив на лавандулово масло.

Резултат с изображение за лавандула масло

През последните години насажденията с етерично-маслената култура да достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празник на лавандулата, съобщава БНР. Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села, информира economynews.bg.

Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа пред националното радио един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов. „Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света.“

Лавандиновото етерично масло се получава чрез дестилация на цъфтящите съцветия на растението Lavandula hybrida.Неговото действие и приложение е идентично с това на лавандуловото масло.

Маслото от лавандула е най-често използваното етерично масло в света. Трябва да го имате вкъщи по всяко време, заради релаксиращите свойства, които освобождават от напрежение и осигуряват здрав сън, заради бързото излекуване при изгаряния, порязвания, ожулване, ухапване от насекоми, заради антиоксидантна сила, която притежава. Антиоксидантите са суперлечителите, от които имаме нужда. Свободните радикали, получени от химикали, замърсители, стрес и токсини от околната среда, са причина за редица клетъчни увреждания, имунна недостатъчност и безброй други здравни рискове, включително рак и хронични заболявания. Тялото произвежда антиоксиданти под формата на ензими като каталаза, глутатион пероксидаза и супероксид дисмутаза. За съжаление нашите тела са изложени на пос-тоянна атака от свободни радикали, които изчерпват запасите ни. Маслото от лавандула е ефективен антиоксидантен доставчик. Китайски учени са наблюдавали, че лавандуловото масло регулира нивата на 3-те антиоксиданта и предпазва мозъчните клетки от увреждане. Антиоксидантната активност и апоптозата са основния механизъм за мощния ефект срещу оксидативния стрес.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *