България е на 60-о място в света по наеми на търговски площи

България е на 60-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица, показва изследването „Главните търговски улици по света“ на международна компания за недвижими имоти. В проучването, проведено за 26-а поредна година, са сравнени най-популярните търговски улици от над 330 дестинации в 65 страни по света по данни към септември 2014 г. Наемите на столичния бул. „Витоша“ нарастват с 10% в последната година, но това не е достатъчно за по-високо място в класирането. Миналата година България е заемала 59-а позиция, а през тази щеше да е 58-а, ако класацията не беше разширена със столиците на Катар и Сърбия – съответно Доха и Белград.

В Европа България запазва преднина единствено пред Македония и естонската столица Талин, които отчитат по-ниски нива на наеми – 40 и съответно 30 евро на кв.м. на месец. Според данни на международната компания наемите на столичния булевард „Витоша” са достигнали 528 евро на кв.м годишно (44 евро/кв.м месечно), с 10% над миналогодишната стойност от 480 евро на кв.м. Те са с 10% по-високи, отколкото през предходната година.

Бул. „Витоша“ е най-престижната търговска улици в България, където през последните две години новооткритите ресторанти и кафенета започнаха да привличат нарастващ поток от посетители. Без съмнение извършената реконструкция на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения дадоха отлична възможност за международните марки да отворят свой магазин в столицата, при едни от най-изгодните наеми в Европа.

В световен мащаб на начална позиция като най-скъпа търговска улица в света се завърна Пето Авеню в Ню Йорк, където наемите са рекордните 3170 долара на кв.м на месец. На второ място в класацията е районът „Коузуей Бей” в Хонконг с месечен наем от 2477 долара на кв.м. на месец – с 6,8% по-ниско от предходната година. За поредна година трета позиция заема Париж с ул. „Шанз-Елизе”във френската столица

Като цяло наемите на основни търговски улици в света са нараснали с 2.4 % през последната година (3.2% предходната), констатира проучването. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *