България е сред топ 5 на СПА дестинациите

България е определена сред петте най-удачни държави в ЕС за инвестиции в СПА. Затова до месец крупна австрийска корпорация ще обяви намеренията си за дългосрочни вложения в наши курортни градчета, богати на минерални води, като ще инвестира не само в сгради, но и в цялостна разработка на продукта. Това казаха от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.
За настоящата година ръстът в тези почивки е 7%, а спадът в приходите е с 20%, отчете Злати Златанов от съюза. Свиването в приходите се дължи на промоциите, които дава целият сектор – според продължителността на отдиха като бонус се дават между 1 и 3 дни, които са довели до свиване в приходите. Цените обаче не са намалявани, защото се счита, че този тип четири и петзвездни хотели са сравними по условия и услуги със западните си аналози.
Най-много са посещенията за уикенд туризъм, отбелязаха от съюза, но целта му е СПА туризмът да се промотира не само у нас, но и на международните пазари като целогодишен. Засега предимно българи посещават СПА курортите у нас и те съставляват 80% от всичките им посетители.
Липсата на качествена пътна инфраструктура е сред проблемите, които срещат курортните градчета, а хаотичното хотелско строителство и стиловото различие разваля имиджа и на добре изградените комплекси.
От 34 хотела, които са членове на асоциацията, засега едва пет са сертифицирани от Европейската СПА асоциация (ESPA). Никой обаче не може да предположи колко са хотелите в страната, които на базата на една вана и домашна сауна се рекламират също като СПА.
Напредъкът на страната ни в този сектор обаче прави Сандански център на годишната среща на борда на директорите на ESPA през ноември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *