България е усвоила само 8% от новите еврофондове

38.44% от евросредствата за България вече са договорени, но реално Брюксел е превел под 10% от финансирането, предвидено за страната ни през новия програмен период. Това показва справка на БГНЕС.

Към началото на март 2017 г. ЕК е изплатила на България 1.4 млрд. лв., или само 9.3% от европарите за 2014-2020 година. Още по-малко са средствата, които вече са стигнали до своите крайни получатели – малко над 8%, или 1.424 млрд. лв., като в сумата влиза и съфинансирането от националния бюджет.

По темпо на договаряне България се намира в „златната среда“. Белгия и Унгария са отличници с над 50% от евросредствата си за програмния период, който приключва окончателно през 2022 година, пише БГНЕС. Страната ни е на едно ниво с Германия и Дания и много преди Румъния, Чехия, Хърватска и Полша, които са договорили малко над 10 на сто от европейското финансиране.

У нас почти 52% от парите по Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са договорени – 1.5 млрд. лв. Договарянето по ОП „Развитие на човешките ресурси“ е в размер на 46.22%, или близо 1 млрд. лв. 44% от средствата по „Транспорт и транспортна инфраструктура“, или 1.6 млрд. лв., също вече са разпределени. 41%, или 1 млрд. лв., са договорените средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, информира segabg.com. При три от оперативните програми се забелязва значително изоставане – това са „Околна среда“, „Наука и образование“ и „Добро управление“, където договорените средства още са далече от 30 на сто.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *