„България е финансово стабилна“ отчете С. Станишев

„Днес е важен ден за правителството, защото се намираме по средата на мандата. Мисля, че е важен и за българското общество, което очаква този кабинет да се отчете за свършената работа на основата на програмата на правителството от август 2005 г.“.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев при представянето на отчета за двугодишната работа на правителството, предава агенция Фокус.

Отчетът на правителството съдържа 191 страници „след много редакции и съкращения“, заяви Станишев.

„Това е един впечатляващ отчет и съм убеден, че всяка една международна финансова институция или независим център за икономически анализи биха дали висока оценка за цифрите, представени в него, и за напредъка на България“, заяви Станишев.

Но допълни, че средното българско семейство няма да бъде впечатлено от 191 страници статистика, които няма да говорят много на хората, докато те не почувстват видими ефекти в собственото си ежедневие.

На отчетната пресконференция, освен премиерът, присъстват и вицепремиерът Емел Етем, както и министърът на финансите Пламен Орешарски. Очаква се всеки момент и министър Ивайло Калфин.

„В икономиката и социалната сфера добрите неща не се случват за една година“, заяви още Станишев.

„Ще се опитам да ви убедя, че правителствената политика очертава ясна и правилна тенденция, посока и темпове, които водят хората към по-добро бъдеще и по-конкурентен живот на хората и заемане на достойно място в ЕС“, каза премиерът.

„Към края на юни 2007 г. 7.7 милиарда лева са приходите в републиканския бюджет, с което ръстът спрямо 2006 г. е близо 18%“, посочи Станишев в частта за финансовата стабилност на страната.

„Успяхме да намалим равнището на консолидирания държавен дълг и той сега е 19.5% от БВП през тази година“, поясни още Станишев. Той отбеляза, че въпросът с дълга вече е преодолян и държавата стои стабилно.

„Сравнително ниското ниво на дълга осигурява гъвкавост на публичните финанси при неблагоприятна външна конюнктура. Това е важно за страната, защото България е малка икономика, отворена към света и много се влияе от всякакви нестабилности на международните пазари. Тази политика ще продължи“, каза министър-председателят.

„Фискалният резерв е над 7 милиарда и е нараснал с 1.2 милиарда лева спрямо 31 декември 2006 година“, обясни Сергей Станишев.

За събираемостта на данъците той каза, че през тази година има най-висок ръст при постъпленията от преките данъци. Постъпленията са в размер над 2 милиарда или преизпълнение с 68% спрямо разчетите. Изпълнението на корпоративния данък било около 82%.

„Бяхме обвинявани, че стъпката за намаляване на корпоративния данък е стъпка в посока на бизнеса. Но при намален с една трета корпоративен данък се увеличиха значително постъпленията, имаме възможност през тази година да реализираме на две стъпки най-голямото увеличение на пенсиите, което е правено през последните десетина години.

Затова се стремим да обвързваме данъците с конкретни социални ангажименти. Изводът е, че България е финансово стабилна и предсказуема страна“, заяви премиерът Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *