България е 23-та по усвояване на евросредства

България вече не е на опашката по усвояване на европейски средства, съобщи българският евродепутат Евгени Кирилов, позовавйки се на актуални данни на Европейската комисия.

Те показват, че към началото на юли средният процент на изплатените средства общо за трите фонда – за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд в целия ЕС, е 55%. За България този процент е малко над 40 на сто, пише в съобщение до медите, изпратено от пресцентъра на депутата.

В началото на юли страната ни се е придвижила нагоре в сравнение с позицията й през април тази година. Общо при фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд България заема 23 място и вече изпреварва Чехия, Австрия, Италия и Румъния по усвояемост на европейските средства.

По отношение на социалния фонд изпреварваме Чехия, Малта и Румъния.

Начело по получени средства от Европейската комисия по трите структурни фонда продължават да бъдат Естония, Литва, Латвия, Португалия и Ирландия.

„През последните месеци се забелязва увеличаване на плащанията към бенефициентите в България. Възстановяването на разходите към тях дори изпреварва получаването на средствата, превеждани от Европейската комисия. Навременното плащане към бенефициентите трябва да ги улесни при реализирането на проектите и осъществяването им в срок“, допълва още българския депутат в Европейския парламент.

Към началото на юли всички големи проекти, предвидени от България да бъдат осъществени по оперативните програми през настоящия програмен период, са представени на Европейската комисия за одобрение и 75% от тях вече са получили одобрение.

Въпреки това рискът от загуба на средства в края на 2013 година остава, поради забавеното изпълнение на редица проекти. Остава и надеждата да направим всичко възможно загубените средства да са по-малко, пише в заключение Евгени Кирилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *