„България заби нож в гърба на Сърбия”,

Сърбия гневна на България за Косово

Автор: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград; Хоризонт

© Снимка:БГНЕС
Сръбската делегация в Хага – Чедомир Радойкович /ляво/, Вук Йеремич /в средата/, Душан Батакович /дясно/

Сърбия реагира остро на изявлението на България, че подкрепя правото на Косово да бъде независима държава. „България заби нож в гърба на Сърбия”, заяви ръководителят на сръбския правен екип пред Международния съд в Хага Душан Батакович. Това стана по време на започналото по искане на Белград заседание, което трябва да установи дали косовската независимост е правомерна. Според Батакович, дори Албания е била по-малко антисръбскинастроена по време на дебатите. Той обвини в това българския представител Златко Димитров.
Това е най-острата реакция на сръбския правен екип, изразена по време на слушанията в Хага, където Белград търси отговор от най-висшата съдебна инстанция дали независимостта на Косово не е в разрез с установените правила в световните отношения.
Всички медии в западната ни съседка обръщат внимание на казаното от Душан Батакович. Тойе бивш съветник на президента Борис Тадич и беше един от водещите преговарящи за статута на Косово преди няколко години, когато процесът се ръководеше от международния посредник Марти Ахтисаари.
Сърбия е особено чувствителна по отношение на реакциите на България, каза пред Хоризонтпосланикът на Сърбия у нас Александър Църквеняков. Думите му бяха по повод изразената от българския дипломат Златко Димитров позиция по време на изслушванията в Международния съд в Хага. Димитров призова съда да подкрепи едностранно обявената от Косово независимост.
Господинът иначе беше член на екипа на Марти Ахтисаари, който не бешепосредник в преговорите във връзка с решението на проблема с Косово. В известен смисъл Ахтисаариподкрепяше независимостта на Косово. В този смисъл нямаше изненада с какво ще излезе господинът, каза Църквеняков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *