„България има достатъчно пари”

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ обяви, че ще отдели 7 милиарда евро за инвестиции в бившите соц-страни. Част от тези пари са за България.

България засега не се нуждае от международна помощ, заяви за „Дойче веле” зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев, който участва в българската делегация на форума на ЕБВР в Лондон. Той посочи защо, според него, страната е по-различна от останалите държави в Централна и Източна Европа: „Криза има и в България, но тя не е такава, каквато е в другите страни. Нямаме фалити на банки, нямаме предприятия, които трябва да се изкупуват, защото са на ръба на фалита. Нямаме девалвация на валутата, нямаме безработица, която да скача с 5-6% на месец.”

Нужна е и външна помощ?
Въпреки това на годишната си среща в Лондон ЕБВР подписа споразумение с „УниКредит Булбанк” за кредитна линия от 50 милиона евро. Договорът е част от мерките на финансовата институция за спешно финансиране в условията на криза. Парите ще бъдат отпускани като заем на малки и средни предприятия в България. Не показва ли това, че страната все пак се нуждае от външна помощ, въпреки твърденията на правителството, че нещата са наред?

„Тези пари ще бъдат инвестирани. Има огромна разлика между помощи и инвестиции и когато става дума за инвестиции – ние сме за всякакви инвестиции”, посочва Явор Куюмджиев. Заемът от 50 милиона евро ще осигури приток на капитали в реалната икономика на България в момент на оскъдно алтернативно търговско финансиране, се казва в съобщението на „УниКредит Булбанк“.

ЕБВР прогнозира, че инвестициите в Централна и Източна Европа тепърва ще намаляват още повече. На годишната среща в Лондон беше оповестено, че през тази година те ще бъдат осем пъти по-малко, като се очаква да спаднат от 260 милиарда евро през 2008-ма, на едва 30 милиарда през текущата година. Подготвя ли се българското правителство за такъв вариант?

„За миналата година, която беше кризисна, по предварителни данни имаме 6,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции в България. За първите два месеца на тази година те са 430 милиона, което е само с 180 милиона по-малко от предишната година. Те спадат, но в момент на криза, когато въобще не би трябвало да има никакви инвестиции, ние продължаваме да привличаме”, изтъква зам.-министърът на икономиката.

„Имаме уникален буфер”

Но ако прогнозата на Европейската банка за спад на инвестициите в бившите комунистически държави с цели осем пъти наистина се сбъдне, има ли българското правителство резервен план?

„Имаме 23 милиарда лева валутен и фискален резерв. Това е уникален буфер. Освен това близо 20% от предвидените разходи в бюджета са буферни. Приходите в бюджета могат да спаднат с 20 на сто в сравнение с миналата година и пак няма да бъдем на дефицит. Дори чуждестранните инвестиции да спаднат два или три пъти – пак няма да имаме проблем. Имаме още достатъчно пари”, убеден е Явор Куюмджиев.

Правителството иска да използва няколко милиарда лева от този натрупан резерв, за да стимулира спадналото потребление в България. Подобни мерки, с надеждата, че стопанското съживяване ще настъпи преди да свършат парите, бяха предприети от страни с много по-големи финансови възможности. В началото на месеца централната Бенк ъф Ингланд обяви, че ще инжектира още 50 милиарда евро в британската икономика. Но ако в България буферите се изчерпят, обмисля ли София да се обърне за помощ към Международния валутен фонд?

„Няма да се обърнем към МВФ по начина, по който се обърнаха Унгария, балтийските държави и Румъния, които са пред фалит. Ако се наложи, ще използваме новите финансови инструменти, които бяха предвидени в плана, приет на срещата на Г-20 в Лондон. Там са предвидени много по-гъвкави инструменти за помощ, но разберете, че ние в момента нямаме нужда от такива помощи”, твърди зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев.
DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *