България инвестира милиони в бърз интернет

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИАЕСМИС) сключи първите договори по проект за изграждане на високоскоростен широколентов достъп в България подписа с консорциумите „Броудбанд България“ и Консорциум „ССВ-ТСВ 2015“, пише iNews.bg.

В „Броудбанд България“ влизат компаниите „Телелинк“ ЕАД и „Мармет“ ООД. Те ще проектират и изгражда система оптични кабелни трасета в Северна България. Общата стойност на поръчката е над 11,8 млн. лв.

Консорциумът „ССВ-ТСВ 2015“, в който водещ партньор е ДП „Съобщително строителство и възстановяване“, ще проектира и изгради систаме оптични кабелни трасета в Южна България. Стойността на поръчката е над 10,6 млн. лв.

Гаранционните срокове и по двата договора са 10 години за новоизпълнени строителни конструкции, осем години за оптичната кабелна мрежа и пет години за доставеното и монтирано оборудване.

Оптичните кабелни трасета в Южна и Северна България трябва да са готови до 24 септември 2014 г. След това Изпълнителна агенция ЕСМИС ще организира търг за избор на оператор на мрежата, който да поддържа и администрира готовата оптична кабелна инфраструктура.

Условията за избор на оператор са определени от ЕК и включват изискването изградената инфраструктура да се използва както от държавни институции, така и от частни компании, които да имат равен достъп до нея.

Договорът за администрирането и поддръжката ѝ ще бъде за период от 13 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *