България иска да е домакин на енергийна обсерватория в региона

В Киев започна срещата на министрите на външните работи от Европейския съюз и страните от Черноморския регион, която е първа в подобен формат. България е представена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той очерта няколко конкретни предложения за сътрудничество. По време на срещата се обсъждат два документа за сътрудничество.

Предложенията на България са свързани с изграждането на енергийна обсерватория за Черноморския регион и Югоизточна Европа с офис в България. Подчертано е регионалното значение на проектите НАБУКО, „Бургас – Александруполис”, „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, както и важността на разширяването на информационните системи за контрол на трафика на морските съдове и замърсяванията от танкерите.

Първият очакван финален документ е съвместно споразумение за сътрудничество между страните от Европейския съюз и Черноморския регион по конкретни проекти – така наречената „Черноморска синергия”, насочена главно в подобряване на сътрудничеството между Евросъюза и отделните страни в региона в областта на енергетиката, транспорта, визовите облекчения. Набляга се на добросъседските отношения и стратегическото партньорство с Русия.

Русия от своя страна не подкрепя документа, а в отделно свое заявление настоява за сътрудничество между ЧИС и Европейския съюз като равнопоставени организации, а не между Европейския съюз и отделните страни, какъвто е подходът в този документ.

Удовлетворителен за Русия до голяма степен е вторият документ, който ще бъде приет по време на срещата днес, но само от ЧИС – за по-голямо сътрудничество между организацията и Европейския съюз като равнопоставени организации. В него се отчитат и специфичните интереси на Черноморския регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *