България иска обявяване на криза за автомобилните превози и товари

Свръхпредлагането на превозни услуги представлява сериозна заплаха за финансовата стабилност и оцеляването на част от фирмите

България ще поиска още днес от Европейската комисия започването на процедурата за обявяване на криза на автомобилните превози на товари. Това стана ясно след представянето на доклад на работната група, която извърши проучване и анализ на състоянието на сектора. Заключението в него е, че за разлика от ситуацията в средата на 2008 г., вече са налице обстоятелства, които позволяват предприемането на стъпки за обявяване на криза.
Установено е сериозно и продължително свръхпредлагане, надвишаващо търсенето, което означава сериозна заплаха за финансовата стабилност и оцеляването на значителна част от предприятията за автомобилни превози на товари. Краткосрочните и средносрочните прогнози за въпросния пазар не показват значителни и трайни подобрения.
Според данните в доклада, през 2008 г. работата на един товарен автомобил се е понижила с 20% спрямо 2007 г. С 8% е спаднал обемът на превозените товари срещу заплащане в международния транспорт, а общо работата – със 7%. За първото тримесечие на 2009 г. общият оборот на транспортните фирми е с 33% по-малък в сравнение със същия период на миналата година. Със 7,5% е намален броят на извършените резервации с разрешителни за международен автомобилен превоз на товари, извършени от българските превозвачи през първите два месеца на 2009 г. Наблюдава се ясно изразено намаление с 26% на броя на влезлите в страната български товарни моторни превозни средства в края на 2008 г. и с 41% през януари 2009 г. в сравнение с юли 2008 г. През първото тримесечие на 2009 г. е налице спад с 27% в износа в сравнение със същия период през 2008 г. Тази неблагоприятна тенденция се наблюдава и при вноса, където през първото тримесечие на 2009 г. е отчетен спад с 33% в сравнение с първото тримесечие на предходната година.
Прогнозите на финансовите специалисти сочат, че световната финансова криза ще бъде продължителна, като прогнозите за 2009 г. са изцяло песимистични. Съгласно годишния индекс на автомобилния транспорт, определен от Международния автомобилен съюз (ИРУ), транспортните обеми в Западна Европа са с тенденция за стагнация на ниско ниво през първото полугодие на 2009 г. Очаква се също така и застой на новозакупените автомобили след острия спад през 2008 г. главно поради спада в новите държави членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *