България иска промяна на договора с ”Газпром”

Той обясни, че страната ни не знае какви са те, а руската страна не съдейства в тази посока. В момента „Булгартрансгаз“ транзитира руски природен газ за Македония, Гърция и Турция, като най-големи са количествата за Анкара. Според неофициална информация транзитната ни система е заета около 30%. Апетити към допълнително натоварване на газовата ни мрежа има руската страна.
Според договореностите между София и Москва за нуждите на бъдещия газопровод „Южен поток“ ще бъде използвана съществуващата транзитна система на България – в частта й до Гърция. Договорите ни с Русия за пренос на синьо гориво пък са валидни до 2030 г., обясни още министър Трайков. Имам уверението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че ЕК също ще участва в преговорите за обявяването на капацитетите на мрежата, така можем да успеем, обясни министърът.
Отдавна съм на това мнение и се радвам, че позицията ми вече се подкрепя от Брюксел, защото Европа трябва да работи в един глас по отношение на енергийните въпроси, добави той. Същият проблем за решаване стои и пред Румъния, която също транспортира през мрежата си големи количества руски газ.
Въпросът с обявяването на свободните капацитети от газопреносната система бе обсъден ден по-рано и при срещата на министър Трайков с европейския комисар по търговските въпроси Карел де Гухт. Обявяването на капацитетите е и част от третия либерализационен пакет на ЕС, който трябва да стане част от законодателството ни. Заради липсата на тази информация реално се спира и достъпът на други търговци до мрежата, а това води до липса на конкуренция на пазара.
От руската „Газпром“ обаче отказват да обявят какви са възможностите на мрежата за пренос на природен газ, защото според подписаните договори това е конфиденциална информация.
До момента от компанията „Овергаз“, чийто мажоритарен собственик е „Газпром“, са поискали да пренасят гориво до свои потребители в страната, но „Булгартрансгаз“ не е дала отговор заради конфиденциалната клауза. Фирмата на Сашо Дончев в момента е и основен доставчик на газ за „Булгаргаз“, но доставките по договора ще приключат в края на следващата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *