България и Гърция се споразумяха за газовата връзка между двете страни

Солун, Гърция /КРОСС/ България и Гърция постигнаха съгласие по останалите отворени въпроси от споразумението за изграждане и функциониране на междусистемната газова връзка между двете страни. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, което се срещна с гръцката си колега Тина Бирбили в рамките на работно посещение в Солун, Гърция.
На срещата с министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Тина Бирбили бе даден мандат на Българския енергиен холдинг и DEPA S.A. да продължат преговорите по реализацията на проекта, съобразно постигнатите договорености и сроковете на ЕК за усвояване на отпуснатото съфинансиране от 45 млн. евро.
Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България (Комотини – Димитровград – Стара Загора) е част от пакета мерки на правителството за диверсифициране на източниците и маршрутите на доставки на природен газ за България и за повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа. Учредители в смесеното дружество, което ще изгради, притежава и експлоатира инфраструктурата ще бъдат БЕХ ЕАД и „IGI Poseidon“ (в което с равен дял акционери са DEPA (Гърция) и Edison (Италия)). Дължината на газопровода е 168 – 170 км, в чието изграждане ще бъдат инвестирани 130 млн. евро. Осигурено е съфинансиране от фондовете на Европейския план за икономическо възстановяване на Европейския съюз за около 45 милиона евро.
Транспортният капацитет на газопровода е 3-5 милиарда кубически метра газ годишно. Съоръжението ще даде възможност за доставка на газ от Каспийския район и Близкия изток по Южния газов коридор Турция – Гърция – Италия или чрез терминал за втечнен газ. Предвижда се тръбопроводът да влезе в експлоатация през 2013.
Министър Трайков и г-жа Бирбили обсъдиха и мерките, предприети от гръцкото правителство за гарантиране на трафика и транзита между двете държави. Министър Бирбили е уверила българската страна, че се работи активно с гръцките фермери и са предприети действия за предотвратяване на евентуални бъдещи блокади по общата ни граница.
 

Финанс8и

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *