България и с 6-те района на дъното на ЕС

Според данните на Евростат за 2007 г., БВП на глава от населението в страните от Европейския съюз спрямо средния за съюза изразен в покупателна сила /мярка която може да се използва за сравняване на развитието на регионите/ варира от 26% за Северозападния район в България до 334% за централната част на Лондон във Великобритания.

Към най-богатите региони са още Великото Херцогство Люксембург с БВП от 275% от средния за ЕС, Брюксел в Белгия с 221%, Хамбург в Германия със 192% и др.
Общо 41 региона са с ниво на БВП от над 125% от средния за ЕС, като те се намират в Германия, Холандия, Великобритания, Австрия, Испания, Италия, Белгия, Финландия, Чехия, Дания, Ирландия, Гърция, Франция, Словакия и Швеция.
На другия край са регионите с най-слаба класация – с БВП под 75% от средния за ЕС. Там попадат всичките шест района на България, като Северозападния район е на последно място в класация с 26% от средния за БВП за Европейския съюз. От 66 региона под нивото от 75%, 15 са в Полша, 7 в Гърция и в Румъния, по 6 в Чехия и Унгария, три са в Словакия, два департамента във Франция /отвъд морски територии/, по един в Италия, Португалия, Испания, Словения, Великобритания, Естония, Литва и Латвия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *