България и Унгария ще настояват за обща политика по миграцията в ЕС

~ Европейският съюз трябва да бъде по-активен в изработването на обща политика по отношение на миграцията, включително и с отделянето на необходимия за това финансов ресурс. Този коментар направи вицепрезидентът Маргарита Попова по време на срещата си с председателят на Държавното събрание на Унгария Ласло Кьовер.

Маргарита Попова е на официална визата в Унгария, пише прессекретариатът на Президентството.

Време е в държавите-членки на ЕС, както и в европейските институции, да бъде проведен дебат по този въпрос, в който да бъдат обсъдени както хуманитарния аспект на проблема, така и темите, свързани с адекватната охрана на границите на съюза, коментира още Попова и допълни:.

„Не можем да си позволим ЕС да не се справи с тази толкова важна тема и да насърчим гласа на евроскептицизма”.

По време на визитата на Попова стана ясно още, че България и Унгария споделят обща позиция за необходимостта от по-активна подкрепа за процеса на разширяване на ЕС.

„Държавите от Западните Балкани са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес от изграждането на регион на стабилност, сигурност и просперитет, в който са гарантирани ценностите и правилата на ЕС“, заяви Маргарита Попова.

Вицепрезидентът добави, че успехът в процеса на европейската интеграция зависи от политическата воля за реформи, както и от постигнатия индивидуален напредък на всяка страна по отношение на критериите за членство.

“Затова се надяваме и на бързото подписване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония, който да стимулира процеса на европейската й интеграция“, отбеляза още българският вицепрезидент.

Независимо от вътрешните промени, Украйна трябва да се запази като демократична страна с толерантно отношение към националните малцинства, включително и по отношение на спазването на правата им да използват своя език, подчертаха още Маргарита Попова и Ласло Кьовер.

Двамата бяха единодушни, че намирането на мирно решение на днешната криза в Украйна е единственият възможен изход за преодоляване на напрежението в украинското общество и в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *