България може да получи по-малко европейските пари

По време на дискусия в Париж за новата финансова рамка за ЕС, френски финансисти и евродепутати прогнозираха, че за страните които не усвояват голяма част от отредените им средства, парите ще бъдат намалени. В края на месеца формално ще започнат пазарлъците за разделяне на баницата с еврофондове.
От доста време насам една от нарочените жертви е политиката на сближаване, което означава да се намалят парите от структурните фондове за по-бедните новоприети страни – членки като България. Те и без това не усвояват и сега определените им средства. За периода 2007-2013 на страната ни се падат около 6.5 милиарда евро, но поради ниската усвояемост голяма част от тях ще се върнат на Брюксел и на националните бюджети, отбеляза Ерве Жуан Жан:“Усвояването на проектите не е работа на комисията, а на държавите и ако определена сума не бъде похарчена, то това е отговорност на засегнатите страни.“ Жан Люмиер- бивш президент на ЕБВР беше по-директен. Той прогнозира, че в следващия програмен период, страни като България и Румъния ще получат по-малко средства спрямо сегашната финансова рамка. „Виждам държави, които искат финансиране, но не го използват. Някои от тях усвояват между 5 и 10 на сто от отделените им еврофондове. Причините са ясни-няма необходимите структури за това усвояване.
Със сигурност обаче ЕК възнамерява да постави условности пред страни като България и Румъния, които не успяват да усвоят достатъчно бързо средствата.“Въпросът е не трябва ли да гледаме по-критично на размера на отделените средства“- се пита Ерве Жуан Жан. „Настина има проблем с някои държави при усвояването на фондовете. Дали тогава трябва да им се привеждат суми, които достигат 5-6 % от техния БВП, след като те не могат да ги усвоят?“ Ръководителят на Генерална дирекция „Бюджет“ отказа да назове проценти и точно колко пари ще загуби България спрямо сегашните ниша на парите от структурните фондове. Той поясни, че не той прави предложението, а Колежа на комисарите. Това ще стане на 29-30 юни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *