България може да спечели от финансовата криза в Гърция

България може да спечели от финансовата криза в Гърция, тъй като гръцкият бизнес отново насочва инвестициите си към нас.

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика обяснява пред БНР процеса с опасенията на гръцките предприемачи от фалит и по-високи данъци в Гърция.

В гръцкия бизнес се забелязва засилен интерес към инвестиции в България, преместване на част от дейността на гръцки фирми в България, съответно и закупуване на недвижими имоти.

Гръцкият бизнес се опасява от фалити и от много по-високи данъци, от девалвация или смяна на валутата. Това са все неща, които всеки един бизнес се опитва да омекоти като ефекти.

Частният сектор е готов за такова развитие на нещата. И дори в крайна сметка може да се окаже, че България ще спечели от ескалацията на кризата в Гърция, поне временно, смята Алексиев.

В същото време експертите признават, че част от българските фирми, работещи с Гърция, ще усетят затруднения.

Част от българските банки са с гръцка собственост, макар техният дял да намалява през последните години. Една значителна част от българските банки, банките в България, все още са дъщерни дружества на гръцки банки. Те обаче са регистрирани по българското законодателство и поне по това, което има като данни за тяхното финансово състояние, не би трябвало да понесат негативи от евентуален фалит на Гърция, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *