България остава без график за Шенген

По техните думи, за да бъде взето такова решение, то трябва да бъде подкрепено единодушно от всички участващи в заседанието министри, предаде БТА.
Въпросът за присъединяването „ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение“, предаде обаче АФП, цитирайки  европейски дипломат.
Засега три държави се противопоставят на разширяването на пространството с България и Румъния, добави източникът, без да пожелае да уточни кои са тези държави, освен Холандия.
По неговите думи последните политически промени в ЕС (изборите в Холандия и събитията в Румъния) са повлияли за блокирането на процеса по разширяването на Шенген. Има и сериозни съмнения относно ангажимента на румънското правителство, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември може да се окаже решаващ.
Сред останалите точки от дневния ред на заседанието в четвъртък е и обсъждането на мерки срещу тероризма на фона на атентата в Бургас и предотвратеното покушение в Кипър това лято.
Ще бъде разгледано писмото на шестте държави от ЕС, поискали наскоро отмяната на безвизовия режим за страните от Западните Балкани. Според представителя на Съвета, не се очаква взимането на решение, но по принцип съществува механизъм за временно замразяване на този режим.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *