България остава в Топ 20 по бърз интернет в света

България все още е в Топ 20 на Net Index Explorer по бързина и достъпност на интернет, макар и да слиза надолу в класацията. На първите места в света са Хонгконг, Сингапур и северната ни съседка Румъния, а България заема 20-та позиция, предаде TechNews.bg.

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0,50 долара. За по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара. Това е възможно, защото все още интернет пазарът у нас е много конкурентен и от това печелят потребителите, коментират от Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

Регионалните доставчици играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. С окрупняване на пазара се очаква условията за крайните клиенти да се променят и цените да се покачват.

В Топ 10 на доставчиците в България всички места се заемат от регионални оператори. Благодарение на тях, се преодолява и разликата между малки и големи населени места. Малки населени места, обслужвани от местни доставчици, водят по скорост на връзката в България.

Освен рекордните скорости и достъпни цени, интернетът в България има и други предимства в сравнение с Централна и Западна Европа. Благодарение на наличието на голям брой регионални интернет доставчици, потребителите могат да сключват договори с гъвкави условия за прекратяване – напр. без предизвестия и без дългосрочни договори, да ползват бърз интернет над средното ниво за Европа, като също така е осигурен достъп в малки населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители, въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *