България остава сред най-неконкурентоспособните държави

България остава сред най-неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са само Хърватия и Украйна.Това са изводи, базирани на резултатите за България, отразени в Годишника на световната конкурентоспособност за 2015 г. на Института за развитие на управлението в Швейцария, представени от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИР).

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015 г., но и с нивата от 2010 г.

През 2015 г. България заема 55-о място сред 61 страни, докато през 2014 г. се е класирала на 56-о, се посочва в прессъобщението на Центъра.

Страната остава далеч от най-доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г., което е признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и осъществят последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, които да се основават на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността, коментират от ЦИР.

Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура.

Банковата криза от 2014 г. и високите държавни разходи оказват негативно влияние и отслабват конкретната позиция на страната, коментират от центъра.В същото време нивото на безработица остава високовъпреки лекото понижение.

Дългосрочните фактори за конкурентоспособност – опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите – ниво на производителност и качество на управленските практики, са сред най-ниско оценените и продължават да стоят като сериозно предизвикателство.

Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите осемгодини от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа, посочват от Центъра.

Като основни предизвикателства пред страната през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията. Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България, са ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *