България отбелязва 125-та годишнина от Съединението

© Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 125 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Център на тържествата по традиция ще бъде Пловдив, защото на днешния ден през 1885-та година войски начело с Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в града, завземат конака и арестуват губернатора Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.
С тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица“ в Пловдив започнаха честванията по повод на 125-ата годишнина от Съединението. Представители на държавната и на общинска администрация ще поднесат венци и цветя пред паметниците на Захарий Стоянов и на майор Райчо Николов.
От 19.00 ч. на площад „Джумаята“ членовете на комитета „Родолюбие“ ще направят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. В рамките на програмата на честванията в Историческия музей в Пловдив ще бъде открита изложба „Равнис по капитаните! – Източнорумелийската милиция и българското Съединение“, подготвена съвместно с Националния военноисторически музей и музея в Казанлък.
Тържествата ще завършат със заря-проверка от 20.30 часа на площад „Съединение“, която БНР ще предава директно.
Столичната община и Общонародното сдружение „Мати Болгария“ организират днес традиционното шествие-поклонение, посветено на 125-ата годишнина от Съединението. В проявата ще се включат дружеството „Гургулят“ – потомци, комитетът „Съединение“ и други патриотични граждански формации. Цветя пред Паметника на Незнайния войн ще поднесе кметът на София Йорданка Фандъкова.
С военен ритуал пред сградата на общината във Велико Търново ще бъде издигнато националното знаме. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен благослов пред паметника „Майка България“.
Благодарствен молебен ще отслужи в Русе Негово Високо Преосвещенство митрополит Неофит. В дунавския град официалната церемония по повод 125 години от Съединението на България ще бъде пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.
Плевенчани ще се съберат в градската градина пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк, където ще поднесат цветя. Празничен концерт ще изнесе Северняшкият ансамбъл.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *