България отново е на 51-о място в класацията на Световната банка за правене на бизнес

България е класирана отново на 51-о място в ежегодната класация на Световната банка като място за правене на бизнес, както беше и през 2009 г. В проучването са включени 183 държави. То обхваща периода от юни 2009 г. до май 2010 г.
Изследването, което се прави съвместно от Световната банка и Международната финансова корпорация, е озаглавено просто Doing business. То анализира регламентите, които се прилагат за компаниите в една икономика през техния цикъл на живот, разбити на девет категории – от стъпването им на пазара през осъществяването на трансгранична търговия и плащането на данъци и такси до закриването им, обяснява Световната банка. Данните се тълркуват от служители на банката, подпомагани от университетски специалисти.
Страната ни е на 43-то място в категорията „започване на бизнес“, 119-та в „получаване на разрешително за строеж“, 62-ра в „регистриране на собственост“, 6-та в „получаване на кредит“, 44-та в „защита на инвеститорите“, 85-та в „плащане на данъци“, 108-а в „трансгранична търговия“, 87-а, „спазване на договорите“ и 83-та. в „закриване на бизнеса“.
Известен напредък имаме в категориите „плащане на данъци“ /10 нагоре/ чрез намаляване дела на работодателите във вноските за социално осигуряване и „започване на бизнес“ /7 нагоре/ чрез намаляване на задължителния минимален капитал от 5000 на 2 лева. По отношение на категорията „получаване на разрешително за строеж“ България продължава да изостава сериозно в световен мащаб. В категорията „регистриране на собственост“ спадаме с 6 места.
Непосредствено пред нас в цялостната класация е Катар, а след нас е Ботсвана.
Класацията се води от Сингапур, следван от Хонконг и Нова Зеландия. Десетката се допълва от Великобритания, САЩ, Дания, Канада, Норвегия, Ирландия и Австралия.
От Източна Европа и бившия СССР най-напред са поставени Грузия /12-та/, Естония /17-та/, Литва /23-та/ и Латвия /24-та./
Сред съседите ни най-напред е Македония – 38-а. Румъния е 55-та, Турция – 65-та, Сърбия – 89-та, а Гърция – едва 109-та.
За осма поредна година регионът на Източна Европа и Централна Азия е най-активен в подобряване на бизнес регулациите за местните фирми. В миналото много от промените бяха стимулирани от перспективата за присъединяване към ЕС. Разразилата се финансовата криза отново е активизирала действията в тази сфера. През изследвания период 21 от 25-те страни в егиона са подобрили бизнес регулациите си, сочи докладът.
Докладът Doing Business не измерва всички аспекти на деловата среда, имащи значение за фирмите и инвеститорите. Той не се занимава с проблеми като сигурност, макроикономическа стабилност, корупция, ниво на професионалните умения или финансова мощ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *