България отправи покана към индийския бизнес

България отправи покана към индийския бизнес да инвестира в различни сектори на българската икономика, особено в металургията, химическата промишленост, електрониката, информационните и комуникационните технологии, резервните части, енергетиката и туризма.

Това се казва в съвместна декларация, приета от премиерите на България и Индия Сергей Станишев и Манмохан Сингх. Страната ни изрази интерес към създаване на смесени предприятия в Индияв областите хранителна промишленост и изграждане на силози за зърно, на малки ВЕЦ, на пътища и за изпълнение на други инфраструктурни проекти.

Двете страни отбелязаха възможностите за двустранно сътрудничество в секторите „Земеделие“, „Малки и средни предприятия и аграрна индустрия“, „Текстил“, „Парфюмерия и козметика“.

Двете страни се договориха също така да проучат и набележат взаимно-приемливи решения за улесняване на достъпа на представители на бизнес общностите до пазарите на всяка една от тях.

Двамата министър-председатели изразиха подкрепата си за по-тясно сътрудничество в сектора на нефта и природния газ и в използването на възобновяеми и алтернативни източници на енергия.

Станишев и Сингх се договориха да съдействат за скорошно осъществяване на съвместния проект за изграждане на електроцентрала със слънчева енергия в България.

По-рано днес на българо-индийски бизнесфорум стана ясно, че индийски компании проявяват интерес да участват в изграждането на газопровода Набуко. Такова намерение изрази представител на компанията „Еssar“, която проявява интерес към приватизацията на БМФ.

В рамките на посещението си в Индия премиерът Сергей Станишев се срещна със Соня Ганди – председател на управляващата коалиция Обединен прогресивен съюз.

Соня Ганди е поздравила Станишев за членството на България в ЕС и е изразила надежда, че ще се открият нови възможности в контекста на подписаното споразумение между ЕС и Индия.

Станишев и Соня Ганди са си обменили информация за вътрешната политика в двете страни. Станишев е говорил за управляващата коалиция у нас и е обяснил механизмите на коалиционното управление в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *