България отстъпи руснаците на Ботуша

Ако през 2008 и 2009 г. България все още беше номер едно за руските имотни инвестиции в чужбина заради „демократичните си цени“, но през 2010 г. страната ни се е смъкнала на второ място в руските предпочитания. Цитират се следните проценти: 15% от руските покупки зад граница през 2010 г. са в България. През 2009 г. делът на България е бил 32%, а през 2008 г. – даже 60%.
Новият първенец на руските купувачи, Италия, сега попива 35% от руския инвестиционен интерес, като през второто полугодие на 2010 г. този дял е бил 42%. Регионът, който е най-търсен от руснаците, е „върхът на ботуша“ – Калабрия поема 25 – 30% от всички руски покупки в чужбина, а останалите 10% се разпределят в цялата останала Италия.
Оценката за търсенето на имоти в България е, че руските инвеститори и домакинства, които влагат парите си у нас, се движат по инерцията на предходните години.
На трето място в руския инвестиционен интерес е САЩ и по-конкретно Ню Йорк с 12% от всички покупки. Следват Чехия, Испания и Германия съответно с 9%, 8% и 7% от руското търсене.
Наблюдава се промяна в целие, с които руснаците купуват имот в чужбина: преди 80% от покупките се дължаха на желание за изгодно влагане на средства във ваканционен дом. Сега този дял е спаднал до 60%, за сметка на нарастване на руснаците, които сменят местожителството си или купуват имот за образованието на децата си.
Проучването на руските журналисти показва, че в италианската провинция Калабрия има оферти, които са напълно конкурентни по цени на българските и черногорските имоти, тоест намират се апартаменти и по 65 хил. евро.
Относно заеманото от САЩ трето място в руските предпочитания, заслуга за това има най-вече спадът в цената на щатските имоти, който развълнува редица по-състоятелни купувачи в Русия.
Покупката на имот в България руските брокери наричат „инвестиция за цял живот“ – но не зради сантименталните връзки на клиентите към мястото, а защото, веднъж купен, имотът в България вече много трудно и с голяма отстъпка може да бъде препродаден.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *