България планира нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв. догодина

Да бъде поет нов държавен дълг от 8,1 милиарда лева планира държавата догодина. По този начин дълговете ще нараснат до 24,5 милиарда лева или около 30% от брутния вътрешен продукт, казаха от Министерството на финансите. Поемането на новия дълг е заложено в параметрите на консолидираната фискална програма, които са формулирани в тон с променената макроикономическа среда. В програмата са отразени и ефектите от неотожната актуализация на бюджета за тази година, внесената за разглеждане в Народното събрание. Предприетите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит имат за цел да елиминират факторите, които доведоха до влошаване на бюджетната позиция тази година и още през 2015 г. този показател да се завърне до границата от 3% от БВП. Плановете са в средносрочен период дефицитът да намалява всяка година със стъпка от 0,5 на сто. Според Министерството на финансите, това ще бъде ясен сигнал за усилията на кабинета да смекчи негативния ефект от еднократното разхлабване на дефицита през тази година.

Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подобряване на бизнес средата, подкрепа на икономическия растеж, намаляване на данъчните измами и увеличение на фискалната устойчивост. В бюджета за следващата година е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10 на сто и разширяване на данъчната основа за облагане. Правителството планира да се отмени данъчното облекчение за доходите под 12 минимални работни заплати, както и да се въведат две нови преференции за деца.

Планирано е и поредно увеличение на акцизната ставка на цигарите в периода 2015-2017 г., като целта е да се достигнат минималните нива на акциза в Европейската общност.
Догодина ще бъдат запазени съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на данък общ доход и участието на държавата в осигуряването за фонд „Пенсии“, както и на здравноосигурителната вноска.

Максималният осигурителен доход догодина за всички осигурени лица ще бъде 2 600 лв., като идеята е този размер да се запази до 2017 г. включително.
Догодина не се предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата. Това ще стане чак от 1 януари 2016 г., когато тя трябва да стане 360 лв., и от 1 януари 2017 г., когато да нарасне до 380 лева.

Приходите по консолидираната фискална програма за догодина са заложени в размер на 36,8% от БВП, а очакваното ниво на разходите е 39,8% от БВП при запазване на данъчната политика. Заложено е максималният размер на държавния дълг към края на 2015 г. да нарасне до 24,5 млрд. лв., като съотношението държавен дълг/БВП вероятно ще бъде 29,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *