България получава 126 млн. евро за културно наследство и интеграция на малцинства

Парите са за опазване на културното наследство, интеграция на малцинствата, съдебната система и зелена индустрия. Меморандумите бяха подписани от посланика на Норвегия у нас Тове Скарстейн и министър Томислав Дончев .
Ние гарантираме, че тези средства до последния евроцент ще бъдат усвоени от различните институции дали в здравеопазването, дали в културата, дали в регионалното развитие, или в интеграцията на ромите, така че да бъдат видими, като дойдете, да ги погледнете къде са сложени, каза премиерът.
Общата цел на двата меморандума е намаляване на различията между България и богатите европейски държави. Това, разбира се, не бива да бъде бъркано с някакъв вид благотворителност. Достъп до това финансиране ще имат практически всички държавни институции, общини, фирми, неправителствени организации. И аз съм убеден, че солидарността на данъкоплатците на Кралство Норвегия, Исландия, Лихтенщайн ще достигне до всички краища на България, обясни Дончев.
14 милиона от тях са заделени за културно наследство и съвременно изкуство, от които 2 милиона и половина са предназначени за втория етап от строителството на Музея за съвременно изкуство в София.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *