България продала повече оръжие отколкото по Живково време

Българският износ на специална продукция за 2008 г. достигна 210 млн. евро, съобщава вестник „24 часа“ като се позовава на източник от Министерството на икономиката и енергетиката.

По-точни данни се очакват след няколко месеца, когато ще бъде готов годишният доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

На оръжейното изложение „Хемус“ в края на май т.г. Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката, съобщил, че за първите пет месеца на годината са издадени разрешителни за експорт на спецпродукция за 120 млн. евро.

Но разрешителните не се изпълнявали стопроцентово. Част от сделките оставали за следваща година, а други пропадали.

По данни на министерството от разрешени сделки за 365, 7 млн. евро за 2007 г. били реализирани само за 140 млн. евро.

Но по всичко личало, че за 2008 г. е продадено оръжие и бойна техника за около 210 млн. евро, повече отколкото през все още социалистическата 1989 г.

По времето на Тодор Живков България е изнасяла оръжие за 200-300 млн. долара годишно, при международни кризи експортът е доближавал 1 млрд. долара, твърдят хора от бранша, цитирани от вестника.

Вестникът не уточнява каква част от този износ комнистическият режим е извършвал в нарушение на международни договори, конвенции и забрани пао време на „студената война“.

Боеприпасите са основният сегмент от българския оръжеен износ, много по-малък е делът на оръжията.

В момента България изнася най-много за Грузия, Афганистан, Алжир, Йемен, Мали, САЩ и Ирак.

Намиращата се в тежък конфликт с Москва бивша съветска република е пожелала български боеприпаси за 24 млн. евро, бомби и реактивни снаряди за 21 млн. евро и оръжия за 2,7 млн. евро.

На Афганистан са продадени реактивни снаряди за 22 млн. евро, боеприпаси за 5 млн. евро и оръжия за 5 млн. евро.

Разнообразие в листата внасят хеликоптери за 5,7 млн. евро за Мали и апаратура за управление на огъня на артилерията за Ирак.

Основната причина за този бум в търговията с оръжие била запазването на някои традиционни пазари, твърдят хора от бранша. Били се съхранили част от специалистите, обучавани в продължение на десетилетия.

Оцелелите вече започнали обновление на производствената база в заводите „Арсенал“ в Казанлък, „Аркус“ в Лясковец „Оптикс“ – Панагюрище.

Profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *