България се включи в германско-швейцарски скандал

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов е помолил финансовото министерство на Германия за информация относно банкови сметки на българи в Швейцария, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Поводът е съобщението на Федералното финансово министерство на Германия от преди дни, че предприема действия за получаване на данни за банкови депозити на германски местни лица в швейцарски банки.

Ако правителството на Германия предостави поисканите данни, НАП ще започне проверки и ревизии за укрити данъци. В случаите, при които става въпрос за особени големи суми, органите по приходите ще си сътрудничат с прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.
В писмото си до германската приходна администрация изпълнителният директор на НАП напомня и за обещанието на немските данъчни да дадат информация за това дали са идентифицирани български граждани, които притежават банкови сметки в Лихтенщайн.
През 2008 г. Германия купи от информатор CD с данни за банковите сметки на немски граждани в Лихтенщайн. Тогава НАП отново поиска да се осъществи обмен на данни между двете администрации.
„Данните от т. нар. „лихтенщайнско CD“ вкараха в хазната на Германия близо 180 млн. евро. Крайно време е да покажем, че България също е част от ЕС и всеки, който не си плаща данъците няма да се измъкне и ще попадне под ударите на закона“, заявява по повод писмото Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.
Преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви очакването си Германия да му предостави анализ на придобитите от нея данни за банкови сметки в Швейцария на европейски граждани. Той обаче добави, че приоритет са данъчните измами на българите на местна почва, едва след това – тези в чужбина.
Междувременно швейцарският депутат Алфред Хеер от Демократичния съюз на центъра, цитиран от в. „Билд“, заплаши вчера Германия, че ще разгласи имената на публичните личности с тайни сметки в Швейцария, ако Берлин купи списъка с нарушителите на германските данъчни закони, откраднат в конфедерацията, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
„Ако Германия купи откраднатите банкови данни, ние ще работим за промени в закона, така че да станат публично достояние всички сметки на германци, изпълняващи държавни длъжности, в швейцарски банки“, заплаши Хеер. „Източници, близки до швейцарския финансов сектор, разполагат с информация, според която високопоставени германски политици и съдии имат сметки или фондации в Лихтенщайн или в Швейцария“, писа най-четеният вестник в Германия. Първите сведения по тази тема вече ни бяха представени, предупреди Хеер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *