България се оттегля от „Бургас-Александруполис“

В проекта участват още Русия и Гърция. Ако не бъде постигната договореност с партньорите, България ще се оттегли след една година, както е предвидено по договор. Страната ни се оттегля от проекта по финансови причини. В общата компания „Транс Болкан Пайплайн“ Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24,5 на сто. Финансовият министър заяви, че планираният през 2007 г. начин за финансиране няма как да се случи. Страната ни няма да плаща неустойки, но дължи стари такси в размер на почти 13 млн. лв. уточни Дянков:
Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година, досега не сме плащали. По този начин изчистваме всичките си задължения към проектната компания и оттук нататък не дължим никакви пари. България предлага тристранното междуправителствено споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок. Съгласно анализите на петролопровода Бургас-Александруполис, той не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 година споразумение. Санкции България няма как да получи.
Петролната компания „Транснефт“, която е основен руски акционер в „Бургас- Александруполис”, не е изненадана от решението на София, но смята че това не е в интерес на България. Това заяви ръководителят на пресслужбата на „Транснефт” Игор Дьомин пред кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов. След като България от няколко години не плаща по проекта и многократно отлагаше екологичната оценка, то решението да се откаже от него не е изненада за нас, каза Дьомин:
Ако България преценява, че този проект не й трябва, съвсем логично е да излезе от него. Продължаваме да смятаме обаче, че петролопроводът е изгоден за всички участници в него – България, Гърция и Русия, дори за американците, които имаха намерение по този път да транспортират петрол, добиван от „Шеврон” в Каспийския регион, посочи представителят на „Транснефт”.
Според Дьомин, българското решение да се откаже от „Бургас- Александруполис” е изгодно най-вече за Турция, която има проект за паралелен канал в европейската част на Истанбул, предназначен изключително за петролни танкери. На 14 декември в Амстердам предстои общо събрание на проектната компания на „Бургас Александрополис” и там, според Игор Дьомин, може да се вземе решение не за погребване, а за замразяване на проекта.
От БСП заявиха, че България вече търпи загуби от отказа си да реализира проекта. Според бившия министър на икономиката Петър Димитров, страната ни ще загуби и годишните такси за пренос от над 30 млн. долара, както и заявките за инвестиции от строителни фирми:
Според съакционерите в дружеството, те ще поискат неустойки от България за 200 млн. долара. Максималният иск отива до 1 млрд. България няма алтернатива на доставките на газ от Русия и тази година, следващата и през 2014-та.
Точно преди 2 години, на празника на Бургас, премиерът Бойко Борисов за първи път определи проекта „Бургас-Александруполис” като неизгоден за България:
Когато е подписван този договор е подписан подписан така, че България само може да бъде неизправна страна по договора. За другите две държави това е много важен договор. Русия си продава петрола с нейни танкери и печели от това. Гърция получава, все едно, извор на петрол в Александруполис, преработва го, кара го с нейни танкери и печели от това. България е просто един път, където минава един тръбопровод.
Решението на правителството е политическо, а не икономическо, въпреки това трябва да го приемем, коментира бившият член на управителния съвет на международната проектна компания Пламен Русев. Според него, независимо дали излизаме или оставаме в проекта, страната ни ще трябва да даде 6,5 млн. евро вноски за три години. Руските и гръцките фирми, участници в проекта, ще настояват България да внесе тези пари, каза още той.
Пламен Русев коментира още, че позицията на България по проекта „Бургас-Александруполис“ се е променила преди 2 години. Според него решението на МС не е нито изненадващо, нито неочаквано.
От бургаския инициативен комитет, който инициира редица протести против петролопровода, бяха изненадани от решението на правителството. Те казаха, че ще продължат да бъдат бдителни към кабинета, но приветстват решението на правителството, ако то е окончателно.
Решението на правителството да прекрати българското участие в проекта за нефтопровода „Бургас-Александруполис“ е правилно, тъй като очакваните приходи за страната ни от този проект са пресилени. Това коментира експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев:
Разумно би било държавата да се оттегли от проекта като инвеститор, но да предостави възможност на другите инвеститори да го изградят, като им възстановят всички разходи, направени от нея, да си продаде своето дялово участие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *