България с амбиция да стане регионален център за конгресен туризъм

Над 150 участници са се регистрирали до момента за участие в петата международна конференция „България-страна на мечтите“. Тази година форумът, започващ на 6 януари, е посветен на усилията на България да се превърне в регионален център за конгресен туризъм.

По думите на заместник-министъра на културата Димитър Хаджиниколов страната ни вече разполага с всички необходими условия – красива природа, богато културно-историческо наследство, развити комуникации и висококатегорийна хотелска структура, за да заеме място на картата на световния и на регионалния пазар на конгресния туризъм. Той окачестви този тип туризъм като „тортата на туризма“.

Министърът заяви, че основният проблем за отварянето на България като туристическа дестинация е инфраструктурата.

“България – страна на мечтите” се организира от Боб Милър, бивш губернатор на щата Невада, САЩ, и почетен консул на България в Невада, Мартин Колб, председател на Борда на директорите на BCVB, и Максим Бехар, управител на M3 Communications Group, Inc.

За първа година форумът ще се проведе в партньорство с Българската организация за конгресен туризъм (BCVB).

Сред лекторите на конференцията са Райнер Костка, управител на AIMS International Congress Services, Янис Пателис, член на Борда на директорите на OMMA Megaron Convention Centre Athens, директорът на Wizz Air Натаса Казмер, както и представители на големи туроператори и чуждестранни авиопревозвачи, шефове на световни конгресни бюра и експерти от туристическия бранш.

По време на пресконференцията Мартин Колб изрази неразбирането си от несъществуване на Министерство на туризма, изтъквайки, че този сектор формира 12% от БВП на България. Той също така изтъкна, че конгресният туризъм е 10 пъти по рентабилен от конвенционалния, а туристите харчат 10 пъти повече. Като предимство на конгресния туризъм Колб изтъкна липсата на цикличност- т.е. възможност за целогодишно практикуване във всяка една точка.

Според него в момента Китай и страните от Югоизточна Азия тепърва ще откриват конгресния туризъм и ще търсят нови възможности за практикуването му освен Европа (Париж, Лондон) и САЩ.

Той изтъкна и предимството на България да притежава най-големия и добър конгресен център в Югоизточна Европа – НДК.

Колб припомни, че през 2004 г. в България е имало по-малко от 10 международни конферентни програми, срещу над 80 в Унгария, 60 в Чехия, 32 в Словения и 28 в Хърватска.

България обаче не фигурира в списъка на потвърдените конференции в период от 10 години. За сравнение, в следващите 10 години в Чехия ще се проведат 100 такива мероприятия, в Унгария – 80, в Словения – 45.

Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *