България с „жълт картон“ от ЕК заради високи нива на серен диоксид

 
България получава окончателно писмено предупреждение от Европейската комисия поради неизпълнение на задължението си да контролира нивата на концентрация на серен диоксид.

През юни 2009 г. комисията е изпратила на страната ни първо писмено предупреждение във връзка с предприетите мерки за спазване на пределно допустимите стойности.
В оценката на Комисията на отговора от българска стране е било потвърдено, че през 2007 г. както дневната, така и часовата пределно допустими стойности за серен диоксид са били превишени в две зони – едната в югозападната част на страната, а другата – в югоизточната.
С оглед на това ЕК счита, че България не е изпълнила изискванията на европейското законодателство. Поради това беше изпратено окончателно писмено предупреждение, става ясно от информацията на Общността.
Пределно допустимите стойности за серен диоксид включват както 24-часова средна стойност (125 μg/m3), която не може да бъде превишавана повече от три пъти за една година, така и средночасова стойност (350 μg/m3), която не може да бъде превишавана повече от 24 пъти за една година.

Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *