България с най-малко пари от европейските фондове, но повече не може

/© БГНЕС

Въпреки че България е най-бедната страна в Европейския съюз, тя ще получи най-малко средства от еврофондовете, претеглени на човек от населението спрямо всички държави в Централна и Източна Европа.

През следващия бюджетен период, от 2014 до 2020 г., за България са договорени общо 7.128 млрд. евро от структурните фондове на ЕС. Така на всеки български гражданин се падат по около 970 евро. За сравнение на всеки румънец се падат 1016 евро, а на всеки поляк, по 1880 евро. Това отчете еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан пред БНР.

Европейската кохезионна политика има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни. На този фон е парадоксално, че най-изостаналата държава получава и най-малко пари. Но средствата се отпускат за конкретни проекти и няма как да бъдат предвидени, без да бъдат договорени и планирани от българското правителство.

Утре Йоханес Хан пристига в Бълагрия за срещи с президента, премиера и вицепремиера за еврофондовете.

„Нужно е допълнително да се подобри капацитетът за използване на европейските средства, за да не се загубят много пари. В момента България е усвоила 35 на сто от средствата, това не е най-лошият резултат сред страните членки, но трябва да видим как да предотвратим загуби и има елемент на спешност в това“, предупреди Хан.

Той допълни: „По наши оценки крайните бенефициенти, особено в обществения сектор, понякога са изправени пред управленски дефицит и неяснота кой за какво отговаря.“

Хан обясни, че има правило, според което никоя страна не може да получи от структурните фондове повече от 2.35 на сто от размера на годишния си брутен вътрешен продукт. Т.е. договореният обем на средствата за България е на практика близо до максималния възможен.

Парите за страната ни дори ще се увеличат с 3%, на фона на общо намаляване на структурните фондове с 8 на сто, посочи Хан.

Той допълни, че в следващия програмен период за първи път ще има т. нар. „предварителни условия“ за отпускане на пари, като всяка страна ще трябва да има подробна стратегия за отделните области.

Така Европейската комисия ще предостави финансиране за България в рамките на следващите 7 години, само ако страната въвежда реформи. Повечето средства ще бъдат разпределени за транспорт, околна среда и подобряване на конкурентоспособността на българската икономика.

В случай на липсата на реформи, парите ще бъдат спрени и страната ще трябва да върне вече усвоените средства, пък коментира по Нова телевизия Огнян Златев, представител на ЕК за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *