България ще вземе 1.493 милиарда евро нов дълг идната седмица

Одобрената от парламента емисия на нов дълг на международните пазари, която се сочеше и като една от причините за евентуално отлагане на оставката на кабинета, ще се реализира до дни. В момента тече представяне на емисията. Очаква се самото пласиране на книжата да бъде другата седмица. Това обяви вчера премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански организации.

На международните пазари България ще пласира облигации в размер на до 1.493 милиарда евро. Поемането на външен дълг се налага заради предстоящ падеж по глобалните облигации от времето на Милен Велчев в размер на около 1.7 милиарда лева, както и за покриване на заложения дефицит в държавния бюджет за 2014 от 1.4 милиарда лева. Вчера премиерът Орешарски обяви, че доходността по емисията се очаква да бъде около 4 или под 4%. Орешарски не навлезе в повече детайли на какво стъпва тази прогноза.

Според някои експерти максимално бързото реализиране на емисията е по-правилното решение от допълнителното й отлагане. „Трудно е да се правят прогнози при сегашната ситуация и множеството негативни сигнали като намаляването на кредитния рейтинг, проблемите с изпълнението на бюджета, ситуацията с енергетиката и КТБ, очакваната оставка на правителството. Въпреки това прогнозираната лихва от около 4% е приемлива и е по-добре емисията да се реализира сега, отколкото да има ново отлагане“, коментира икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“. Според него правителството търпи критики за отлагането на емисията за след вота за Европейски парламент, но сега трябва максимално бързо да пласира книжата. „Евентуално отлагане крие допълнителни политически рискове, като към тях ще се прибави още един фактор за повишаване на лихвите – наближаването на датата на падежа по облигациите. Поуспокои се и ситуацията с КТБ“, коментира Ангелов.

На различна позиция е директорът на СИБанк Петър Андронов, според когото моментът не е много подходящ заради кризата около КТБ. „Не знам дали сега е подходящ момент за роудшоуто, но винаги може да се случи нещо“, коментира Андронов. Той обаче призна, че през лятото инвеститорите не са особено активни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *