България ще получи още 25 милиона евро за спрените реактори на АЕЦ

Още 25 милиона евро за демонтажа на спрените четири малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“ ще получи държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Парите ще дойдат от Донорската Асамблея на фонд „Козлодуй“, който преди дни е одобрил всички проекти за финансиране. Парите са предвидени за физическото отделяне на инфраструктурата на спрените от работа мощности на АЕЦ „Козлодуй“. Пари ще има и за ремонт на 13 км път от Козлодуй до село Хърлец. Там се изгражда площадката „Радиана“, на която ще се съхраняват слабо радиоактивните отпадъци от ядрената централа. Очаква се още в началото на следващата година да бъдат подписани грантовите договори с фонда, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

На асамблеята е бил отчетен напредък по проектите, които се подпомагат от фонда. От дружеството „Радиоактивни отпадъци“ пък са представили и защитили нови проекти, за които се надяват да получат финансиране през следващия 6-месечен период. Не се уточнява обаче точно за какво са били поискани парите, за които ще бъде взето решение през лятото на следващата година.

По линия на фонда досега са сключени споразумения за безвъзмездна помощ за над 811 милиона евро. Фондът е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното спиране на четири блока в АЕЦ „Козлодуй“. Част от тези пари отиват за проекти за енергийна ефективност, саниране, газификация, улично осветление и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *