България ще получи 1,6 млн. лв. дивидент от Е.ОН

София /КРОСС/ 5 млн. дивидент ще плати Е.ОН, като България ще получи 1,6 млн. лв. или 33% от цялата сума. Това каза министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков по време на изслушването на трите електроразпределителни дружества /ЕРД/ в България, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Останалите пари от дивидентите ще бъдат разпределени сред другите акционери.

ЕВН и ЧЕЗ са против изплащането на дивидента. От ЧЕЗ обясниха, че ако България търси антикризисни мероприятия, най-логично би било печалбите да бъдат реинвестирани, чрез което да се осигурят повече работни места. Те заявиха още, че са им необходими 130 млн. лв. за изкупуване на новите съоръжения.
Министър Трайков коментира, че по времето на строителния бум на някои места е било твърде необходимо да се инвестира в мрежата, но от регулаторния орган не са одобрили инвестициите или пък ЕРД-тата не са имали средства. По думите му ЕВН е спряла да работи по начина, уточнен в Наредба 20 /Според нея инвеститорът изгражда съоръженията, а електроразпределителните дружества ги изкупуват/ още миналата година.
От ЧЕЗ се оплакаха, че регулаторния орган признава само 70 млн. лв. от инвестираните през 2009 г. от тях 94 млн. лв. Министър Трайков обясни, че това което одобрява регулатурът покрива „заплатите и малко отгоре“. От ЧЕЗ заявиха, че заплатите в дружеството са не по високи от плащаните в бранша.
От ЕОН заявиха, че загубите по мрежата в България и Румъния са еднакви, а в другите държави от Източна Европа са по-ниски. В държави като Германия загубите са по-малко от 1% на база на цялата консумация.
От ЕВН заявиха, че загубите им в България за 2009 г. са 12,29%. Те съобщиха, че са инвестирали през последните 5 години 600 млн. лв. в електропреносната мрежа.
Относно разпродажбата на държавния дял, министърът заяви, че той може да се продаде както на дружествата, така и на други заинтересовани инвеститори чрез борсата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *