България 70-а по енергийна устойчивост

Швейцария, Дания и Швеция се представят най-добре в света по критериите енергийна ефективност, влияние на енергийните източници върху околната среда, цена и достъп до енергия, според оповестената снощи класация на Световния енергиен съвет, цитирана от Франс прес.

България заема 70-о място от общо 129 страни в индекса на енергийната устойчивост според списъка, публикуван на сайта на Световния енергиен съвет, чиято централа се намира в Лондон. Съветът има за основна цел да насърчава използването на устойчиви енергийни източници. По критерия енергийна сигурност България заема 26-о място, по критерия достъп до енергия и нейната цена за населението страната е на 77-о място, а по критерия за енергийна ефективност и производство на енергия от възобновяеми и нисковъглеродни източници България е на 108-о място.
Австрия и Великобритания заемат съответно четвърто и пето място в общия индекс на енергийната устойчивост, Франция е на 10-о място, Германия на 11-о, САЩ са на 15-о място, а назад е Китай – 78-о място.
В дъното на класацията са Зимбабве (129-то място), Бенин (128 място) и Йемен (127-мо място).
Докладът е изготвен въз основа на интервюта на над 50 правителствени представители, експерти от банки за развитие и международни специалисти от над 25 страни. Те настояват за по-активна енергийна политика и за по-голям ангажимент на частния сектор, който да помогне на развитите страни да напреднат повече по пътя към възобновяемата енергия. Документът е публикуван три седмици преди дискусиите на Световния енергиен конгрес в Южна Корея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *